Na Festivalu čipke u Lepoglavi od 21. do 24. rujna čipka iz devet europskih zemalja

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.9.2017. u 13:55h | Objavljeno u Društvo

-Ovogodišnje izdanje festivala posjetiteljima će ponuditi priliku da se razgledom brojnih izložbi uvjere u ljepotu lepoglavske čipke i čipki iz drugih europskih čipkarskih centara - rekao je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave jučer povodom predstavljanja programa 21. međunarodnog festivala čipke, čija je tema “Baština europskih čipkarskih škola”, a zemlja partner Savezna Republika Njemačka.

Govoreći o festivalu, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić spomenuo je bogatu kulturnu tradiciju grada Lepoglave čiji je reprezentativni dio svakako čipka. Dodao je da se puno radi na tome da se tradicija čipkarstva očuva i prenese na naredne generacije, a što dokazuje edukacija onih najmlađih.

-Ovo je središnja manifestacija Hrvatske što se tiče čipkarstva i na jednom mjestu mogu se vidjeti čipke iz cijele Hrvatske – poručio je Škvarić.

Dakako, i ove godine posjetitelje festivala očekuje zanimljiv popratni festivalski program, a na kojem će sudjelovati devet europskih zemalja – Njemačka, Belgija, Bugarska, Poljska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Mađarska, Italija i susjedna Slovenija.

S nekima od njih već sada su stvorena partnerstva i suradnja na zajedničkim projektima. Belgija se predstavlja s dvije institucije. Škola Artofil će predstaviti rekonstrukciju starih belgijskih čipkarskih tehnika i motiva, a predstavit će se i belgijska krovna institucija koja brine o čipkarstvu kao nematerijalnoj baštini.

Spomenimo i predstavnike Italije koji se vraćaju nakon više godina i koji puno ulažu u zaštitu i očuvanje njihovog čipkarstva. Za razliku od Italije koja je već bila u Lepoglavi, predstavnici Bugarske stižu po prvi put, a predstavit će se s čipkama Bistre Pisančeve iz Sofije.

Iz estonskog Tallina stižu predstavnici organizacijskog odbora 19. kongresa i glavne skupštine Međunarodne organizacije čipke na batiće i iglu. Taj će se kongres održati 2020. godine. Svakako treba spomenuti Njemačku koja je zemlja partner Festivala, a predstavit će se s dvije ugledne čipkarske institucije.

Također, 15 čipkarica iz Lepoglave dobit će priznanje za svoj rad u čipkarstvu, a sam naslov počasnih majstorica lepoglavske čipke dodijelit će im se na otvorenju Festivala 21. rujna.

Predstavljajući program Festivala koji će trajati do nedjelje, 24. rujna, Ljubica Dubovečak iz Turističke zajednice rekla je da će se na ovogodišnjem Festivalu dosta učiti o čipki kroz radionice i seminare.

U subotu, 23. rujna, na rasporedu je stručni seminar koji će se odnositi na baštinu čipkarstva poznatih europskih škola čipkarstva. Taj seminar prate radionice od petka do nedjelje. Bit će i tridesetak raznih izložbi čipki kroz koje će se ove godine čipkarstvo i čipke prikazati u jedno drugom svijetlu – pojasnila je Dubovečak.

Posebno je spomenula izložbu čipke iz Njemačke koja obuhvaća 500 godina čipkarstva u toj zemlji.
Što se tiče kulturnog i zabavnog programa, najavljene su predstave i brojni koncerti. Nastupit će Podvinčani, održat će se i jedan koncert VBV-a, a najavljen je i koncert "Treće smjene". Posljednji dan Festivala, nedjelja 24. rujna, rezerviran je za kulturno-umjetnički program.