Na Festivalu čipke u Lepoglavi flandrijska čipka i belgijski specijaliteti - praline i pivo

D.P./Varaždinske vijesti | 9.9.2016. u 13:34h | Objavljeno u Društvo

U Lepoglavi će se od 22. do 25. rujna ove godine održavati 20. Međunarodni festival čipke na kojem posjetitelje čekaju brojne poslastice.

Posjetitelji će tako ove godine, uz jedinstvene primjerke lepoglavske čipke, imati prigodu vidjeti i čipke iz najpoznatijih hrvatskih čipkarskih centara, između ostalih i one iz samostana benediktinki sv. Ivana Krstitelja i sv. Antuna Opata iz Hvara, zatim čipke iz paškog samostana svete Margarite, čipke koje su izradile čipkarice Udruge Pekljica iz Primoštena, Čipkarske sekcije Slovenskog kulturnog društva Triglav iz Splita, Kulturno – umjetničkog društva Ključ iz Trga kraj Ozlja i Udruge Sikirevački motivi iz Sikirevaca, čunčanu čipku Emine Baričević iz Križevaca te čipku nastalu u domaćoj radinosti Nade Mance iz Čakovca.

Iz bogatog programa festivalskih izložbi valja izdvojiti i izložbu čipke iz poljske Bobowe, a na festivalu će se, već tradicionalno, predstaviti i idrijske čipkarice s atraktivnim izlošcima idrijske čipke.

Svoju bogatu čipkarsku tradiciju na festivalu će predstaviti i Slovačka, Mađarska, Njemačka, Estonija i Austrija.

Zahvaljujući zemlji – partneru – Kraljevini Belgiji, posjetitelji će moći vidjeti i izuzetnu ljepotu flandrijske čipke te se upoznati sa zahtjevnom tehnikom njene izrade, ali i kušati belgijske specijalitete – praline, čokoladu, vafle i belgijsko pivo.

Inače, program su danas u Županijskoj palači najavili gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i varaždinski župan Predrag Štromar.

- Preko lepoglavske čipke stekli smo mnoga prijateljstva u Europi i svijetu. To prijateljstvo želimo istaknuti na način da koristimo našu tradiciju i naša iskustva i da dalje radimo na zaštiti i promociji kako naše kulture i tradicije tako i rukotvorstva i čipkarstva u cjelini – istaknuo je Škvarić te posebno zahvalio lepoglavskim čipkaricama na iznimnom trudu koji ulažu u promociju i zaštitu lepoglavske čipke i naše kulturne baštine.

- Na festivalu smo ove godine pripremili i bogati popratni program, od radionica i predavanja, do koncerata, kazališnih predstava i modnih revija. Na jubilarnom festivalu organizirat ćemo i snimanje milenijske fotografije, a jedna od atrakcija festivala bit će laserska igra svjetla i čipke koja će biti projekcirana na našem pavlinskom samostanu – zaključio je Škvarić te zahvalio Veleposlaniku Kraljevine Belgije u Hrvatskoj Nj.E. Philippeu Benoitu, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom održava 20. međunarodni festival čipke te pokroviteljima festivala - Ministarstvu turizma, Ministarstvu kulture, Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO i Varaždinskoj županiji.

Župan Štromar također je tom prilikom istaknuo važnost održavanja ovog jedinstvenog Festivala.

- Možemo biti izuzetno ponosni na međunarodni festival čipke u Lepoglavi, festival koji čuva i promiče čipku i našu vrijednu kulturnu baštinu. Posebno želim pohvaliti organizatore i gradonačelnika Škvarića, koji svake godine novim sadržajima obogaćuju program festivala, na koji doista možemo biti ponosni – istaknuo je župan Štromar te zahvalio predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović što je odabrala baš njega da bude njezin izaslanik i otvori jubilarni festival u Lepoglavi.