Mladi glazbenici okupljeni u Crea orkestar iz Amsterdama oduševili varaždinsku publiku Foto: Koncertni ured Varaždin

Mladi glazbenici okupljeni u Crea orkestar iz Amsterdama oduševili varaždinsku publiku

Varaždinske vijesti | 12.7.2019. u 10:55h | Objavljeno u Društvo

Na svojoj mini ljetnoj turneji članovi studentskog orkestra Crea iz Amsterdama posjetili su i Varaždin, grad o kojem prema riječima njihovog dirigenta Bassa Pollarda mnogo su čuli, a nisu ga imali prigodu posjetiti.

Nakon Ljubljane, a prije koncerta u Budimpešti, nastupilo je tako 75 mladih glazbenika u varaždinskom kazalištu pokazavši svoje glazbeno umijeće. Orkestar ove godine slavi 30. obljetnicu djelovanja, a za studente Sveučilišta u Amsterdamu okupljanje i zajedničko muziciranje donosi druženje i koncerte na kojima ih publika oduševljeno prihvaća.

- U našem orkestru vlada mladost, nema ega, niti potrebe da se itko dokazuje i ističe ili da se možda boji da će biti prozvan ako nešto neće biti onako kako smo zamislili. Nosi nas glazba i uživamo u zajedničkom muziciranju - istaknuo je dirigent Pollard.

Na programu njihova koncerta u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta našla su se djela nizozemskih skladatelja, kao i Beethovenova Simfonija br. 7, koju kako je naglasio Pollard, često orkestri poput njihovog zaobilaze, no oni su se spretno i spremno uhvatili pripreme i izvedbe i tog djela.

I dok gosti iz Nizozemske nisu krili zadovoljstvo i sreću što su imali prigodu nastupiti pred varaždinskom publikom, za Koncertni ured Varaždin, kao organizatora, bio je ovo jedan u nizu koncerta kojima se pruža prigoda mladim glazbenicima da se predstave publici, ali i da se produbljuje međunarodna suradnja.

- Ovo je jedan od plodova međunarodne suradnje i napora koje Koncertni ured Varaždin ulaže u razvoj kulture Varaždina. Uz to pročulo se za Varaždin, za njegove festivale, za Glazbenu školu pa su i ovi mladi glazbenici odlučili doći i nastupiti u našem gradu. I ovo gostovanje pokazuje spoj kulture i turizma, jer ostvaruju se nova noćenja u gradu i drago nam je da možemo ostvarivati ovakve projekte - rekao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Novi međunarodni projekt Koncertnog ureda je i rujanski open air koncert i izvedba Carmine Burane kod Arene na Dravi, koju će izvesti učenici Glazbene škole u Varaždinu i Konzervatorija za glazbu i balet iz Maribora, uz soliste Ivanu Lazar, Armanda Puklavca i Danila Kostevšeka, te varaždinski zbor Chorus Angelicus.

crea_orkestar_u_varazdinu_2.jpg

crea_orkestar_u_varazdinu.jpg