Mlada varaždinska violinistica Ruta Bobić nastupila uz Zagrebačke soliste u Lisinskom

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.2.2018. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Mlada varaždinska violinistica Ruta Bobić imala je veliku čast nastupiti u nedjelju, 28. siječnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u okviru programa ''Zagrebački solisti i mladi glazbenici'' kojeg tradicionalno po 61. puta organizira Hrvatska glazbena mladež i znameniti ansambl Zagrebačkih solista.

Među petero odabranih kandidata koji su ove godine imali priliku nastupiti na spomenutom koncertu Ruta se posebno iskazala dojmljivom izvedbom suvremenog djela, rad njezina oca, uglednog varaždinskog skladatelja ''Koraci kroz Yad Vashem'' za violinu i gudače, a koji je ona upravo i praizvela 2016. godine na Koncertu nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra.

Isto djelo izvela je i uz pratnju Hrvatskog komornog orkestra pod vodstvom dirigenta Mirana Vaupotića te je ovo prvi puta da jedan učenik Glazbene škole u Varaždinu solistički nastupi uz renomirane Zagrebačke soliste.

Koncertu je prisustvovala i veleposlanica Države Izrael, njezina ekselencija Zina Kalay Kleitman koja nije skrivala oduševljenje Rutinim nastupom pa je tako mlada varaždinska glazbenica pozvana da već ove srijede, 31. siječnja, ovom kompozicijom nastupi uz pratnju mlade varaždinske pijanistice Monike Zlatarek na otvaranju izložbe posvećenu Danu sjećanja na Holokaust pod nazivom ''Više od dužnosti'' a koju organizira Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Inače, Ruta Bobić rođena je 2001. godine u obitelji glazbenika. Violinu je počela svirati s tri godine u sklopu jedinstvenog predškolskog programa "Mala škola violine" na Glazbenoj školi u Varaždinu kojeg vodi njezina majka Lidija Bobić. Sudionik je mnoštva natjecanja u Hrvatskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a na kojima osvaja brojne nagrade.

Na međunarodnim natjecanjima "Fantast" u Bečeju (2016.) te '' Susreti violinista'' u Novom Sadu (2017.) osvaja 1. nagrade. Solistički je više puta nastupila s Varaždinskim komornim orkestrom na uglednim Varaždinskim baroknim večerima. Kao solist nastupala je i uz znamenite Zagrebačke soliste te Hrvatski komorni orkestar.

Praizvela je djelo ''Koraci kroz Yad Vashem'' za violinu i gudače, njezina oca skladatelja Davora Bobića. Pohađala je seminare kod uglednih violinističkih pedagoga kao što su Goran Končar, Taras Pecheny, Evgenia Epstein, Anđelko Krpan. Posljednjih godinu dana aktivno uči violinu pod vodstvom prof. Gorana Končara.