Ministrica kulture na VBV-u: Gradit će se HNK u Pečuhu Foto: Nikola Leskovar

Ministrica kulture na VBV-u: Gradit će se HNK u Pečuhu

N.L./VV | 27.9.2017. u 21:01h | Objavljeno u Društvo

Na poziv ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ministar ljudskih resursa Mađarske Zoltán Balog posjeto je Varaždin u srijedu 27. rujna te je nazočio koncertu mađarskog Baroknog orkestra ,,Savaria'' u okviru 47. Varaždinskih baroknih večeri.

– Žao nam je što nismo mogli biti na otvorenju jer smo i ministar i ja bili u Kini na ministarskom sastanku, ali danas smo ovdje da bismo potvrdili veliko prijateljstvo. Razgovarali smo o nizu projekata na kojima ćemo surađivati u budućnosti. Razgovarali smo o otvaranju Hrvatskoga narodnog kazališta u Pečuhu. Planiramo izložbene i glazbene projekte, razgovarali smo i o Krleži, koji je povezivao dvije naše države – izjavila je ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Koncert je posjetila i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

– Spajaju nas glazba i manjine, hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Hrvatskoj. Međusobno surađujemo, podižemo standarde... Ove godine Hrvatska će izgraditi Kulturni centar za Mađare u Osijeku. Ove je godine izrađena dokumentacija, a iduće godine će se osigurati sredstva za gradnju. Razina razvoja nekog društva mjeri se prema njihovom odnosu prema manjinama – rekla je ministrica Blaženka Divjak.

Ministar Zoltán Balog dodao je da se pridržava srednjoeuropskog bontona pa je zato pustio hrvatske ministrice da govore prve.

– U Mađarskoj će u travnju biti parlamentarni izbori, a ja sam obećao vašoj ministrici da ćemo nastojati da se otvori HNK u Pečuhu, koje bi bilo jedino takvo u Mađarskoj. Hrvatska gimnazija u Budimpešti nosi ime Miroslava Krleže pa ćemo nastojati zajedno obilježiti jubileje. Krleža je pisac koji je u ovo doba svima nama važan i značajan je za srednjoeuropski identitet.

Gradonačelnik Ivan Čehok dodao je da se Varaždin tijekom trajanja Varaždinskih baroknih večeri pretvara u kulturno središte Hrvatske i drago mu je što su mađarski gosti oduševljeni gradom.

Barokni orkestar ,,Savaria'' održao je koncert u župnoj crkvi sv. Nikole u 20 sati, a na programu je bio Oratorij - Sveti Stjepan, prvi kralj Ugarske A. Caldara, pod umjetničkim vodstvom Pála Németha.