Marko Šac: Subotnjim koncertom na Starom gradu spojit ću prošlost i sadašnjost

| 6.10.2017. u 19:44h | Objavljeno u Društvo

U subotu 7. listopada u atriju Staroga grada u 20 sati nastupit će Marko Šac s programom pod nazivom „Dvorac i vrijeme“.

Riječ je o autorskim instrumentalnim skladbama koje potpisuje varaždinski skladatelj Marko Šac. Skladbe koje će se izvesti nastale su tijekom proteklih godina i inspirirane su sadašnjim i prošlim vremenima kao i dvorcima poput onog u kojem će se koncert održati. Skladbe povezuju razne elemente i zvukove - od klasičnih do novijih elektronskih zvukova i ritmova. Skladbe će se izvoditi podržane vizualnim sadržajem koji obuhvaća i tekstualne izričaje. Cijeli koncert zamišljen je kao bijeg u sanjarenje i prisjećanje davnih dana kada su vrijedila neka druga pravila, što bi trebalo biti potencirano prekasnim okruženjem koje potiče iz tih dana, a u kojem se koncert održava, a mi smo u tom povodu porazgovarali s Marko Šacom.

Subotnji koncert nosi pomalo mistično ime „Dvorac i vrijeme“. Zašto ste mu baš tako nadjenuli naziv?

Ovo ime objedinjuje više elemenata koji su tema koncerta. Kako vrijeme u našem jeziku ima dvostruko značenje, ovo drugo, meteorološko svojim oblicima, vrši utjecaj na našu okolinu. Dvorci, koji neki više, a neki manje, odoljevaju tim utjecajima podsjećaju ponekad na prolaznost, a ponekad na postojanost - ljepote, mogućnosti, kreativnosti i sl. Tu je i tema vizualnog dijela koncerta, a to je „veliko platno“ iznad naših glava (nebo) na kojem se svakog tenutka izmjenjuju originalne, neponovljive i puno puta veličanstvene slike, ovisno o vremenskim prilikama. Tu je naravno i nezaobilazna tema vremena koje prolazi nekad brzo, a nekad brže.

U najavi stoji da su pjesme inspirirane sadašnjim i prošlim vremenima, možete li to malo pojasniti?

To je najbolje opisano jednim od stihova koji će biti projicirani negdje oko sredine koncerta. Radi se o razlikama u načinu na koji su se ljudi nekad odnosili jedni prema drugima i na koji se danas to radi te vrijednostima koje se s vremenom mijenjaju. Cijeli taj proces kroz povijest do danas poslužio mi je kao inspiracija za skladbe.

Što postižete povezivanjem raznih elemenata i zvukova - od klasičnih do novijih?

To će te morati sami prosuditi, ako dođete i poslušate koncert. Sve u svemu, ono što me inspiriralo za koncert, nalazi se u skladbama pa su zato i one na neki način spoj prošlosti i sadašnjosti.

Koliko je Vama kao umjetniku, ali i svakom kreativnom pojedincu, potreban „bijeg u sanjarenje“ i zašto?

To je na neki način obrađivanje proživljenog, što je bilo, što je sad i što će biti. Ponekad može biti dobar način za početak nekog kreativnog rada. A kako je jedan od najvećih umjetnika današnjice rekao: „ You are inocent when you dream.“.

Nastupate li samostalno i koji će sve instrumenti biti zastupljeni u skladbama?

Da, ovaj koncert ću izvesti samostalno. Koristit ću sintisajzer, klasičnu gitaru i sampleove. Sampleovi će sadržavati čitav niz instrumenata i zvukova.

Tko su Vam glazbeni uzori?

Na mene uglavnom utječe sva muzika pa i zvukovi koji mi dopru do ušiju. Neki dobro, neki loše.