Malenica: Redatelj Belc predložio da snimimo dokumentarac o kinu Gaj

| 14.4.2017. u 16:14h | Objavljeno u Društvo

U svjetlu zagrebačke borbe za Kino Tuškanac i općeg trenda gašenja gradskih kina zbog nicanja multipleksa u varaždinskom je Kinu Gaj prikazan dokumentarni film "Kino, ljubavi moja", koji govori o rumunjskom gradskom kinu u borbi za opstanak. U goste je došao i redatelj filma Alexandru Belc. Rekao je da njihova borba za kino bila dugotrajna i da je ovisila o upravitelju kina Victoru, koji je i protagonist.

– Film je puno pomogao za vidljivost problema i sada se njihovo kino lagano uređuje. Predložio je da i mi snimimo film o kinu Gaj – otkrila nam je Sandra Malenica, ravnateljica Pučkoga otvorenog učilišta, koje upravlja kinom Gaj.

Film je prikazan u sklopu projekta KineDok, koji potiče alternativnu distribuciju filmova i prikazivanje na netipičnim mjestima na primjeru nekoliko europskih zemalja, a lokalni partner je Restart.

– Bilo je čudno gledati film, problemi su vrlo slični, pa i same dvorane vizualno. Obje imaju nesređena vlasnička prava, grijanje, stolice. No treba ustrajati, nema druge – zaključila je ravnateljica.