Predstavljanje literarnog prvijenca "Tijelo od soli" Nikole Leskovara u Salonu

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.2.2019. u 10:38h | Objavljeno u Društvo

Recentno najagilnija umjetnička destinacija Grada Varaždina (Književni salon Korzo) - nakon zapažene feminističke tribine "Estetika patrijarhata" - nastavlja probranu intelektualnu cirkulaciju predstavljanjem literarnog prvijenca "Tijelo od soli" Nikole Leskovara u večeras u 18:30 sati.

Razlog više za dolazak u Varaždinski književni salon Korzo na književno druženje uz prvijenac mladog varaždinskog autora Nikole Leskovara – jest podatak da publikacija "Tijelo od soli" ima čast spisateljske nagrade "Prozak", ujedno, djelo je ušlo u širi izbor prestižne nagrade "Fric", što dokazuje iznimno visoke stvaralačke domete Nikole Leskovara.

(Iz recenzije knjige):

"Roman govori o djetetu vojnog lica, pilota, koji se u doba raspada Jugoslavije s obitelji seli iz Bosne i Hercegovine u rodnu sjevernu Hrvatsku. Tematizacija sudbine vojnih lica i njihovih obitelji čini roman prvim i jedinstvenim u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Stilistički kovit romana dobro se otključava atributima satire i magijskog realizma. Tijelo od soli je bildungsroman i opisuje odrastanje djeteta kojemu okolina osporava identitet, a koje je k tomu još i boležljivo, što ga čini višestrukim Drugim. Nikola Leskovar piše amalgamom jezika s prostora bivše Jugoslavije koji ga je formirao, a koji je u romanu funkcionalno lokaliziran – od turcizama do kajkavskog ruralnog dijalekta, što roman čini dodatno privlačnim i s pripovjedne i s jezične točke gledišta..."

Sudjeluju: Nikola Leskovar, autor; Kruno Lokotar, urednik; Lidija Deduš, književnica

Pozivnica_Nikola_Leskovar_Korzo.jpg

 

Označeno u