Lepoglavski festival čipke predstavljen na Cvjetnom trgu u Zagrebu

J.Š./Varaždinske vijesti | 10.9.2016. u 18:11h | Objavljeno u Društvo

Brojne su Zagrepčanke i Zagrepčani ove subote imali prigodu vidjeti univerzalnu ljepotu i raskoš lepoglavske čipke te se upoznati s bogatom tradicijskom baštinom Lepoglave.

Prezentacija, koja je ove godine održana na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, bila je prigoda i za predstavljanje programa 20. međunarodnog festivala čipke, koji će u Lepoglavi biti upriličen od 22. do 25. rujna.

- Zagrebačka promocija festivala čipke u Lepoglavi vrlo je važna za njegovo predstavljanje, budući da ovdje imamo prigodu velikom broju ljudi, u neposrednom kontaktu, predstaviti našu čipku i program festivala, ali i niz drugih zanimljivosti u kulturnoj i turističkoj ponudi grada Lepoglave – istaknula je Ljubica Dubovečak, direktorica lepoglavske turističke zajednice, koja je zajedno s Gradom Lepoglavom i Ekomuzejom Lepoglava bila organizator subotnje promocije na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Ponuda s kojom se predstavila Lepoglava i ove je godine tako privukla pozornost brojnih Zagrepčanki i Zagrepčana, predstavnika diplomatskog zbora, među kojima su bili i veleposlanik Velike Britanije Njegova ekselencija Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanica Australije Njena ekselencija Susan Cox, te izaslanici Kraljevine Belgije, ovogodišnje zemlje – partnera lepoglavskog festivala čipke, ali i mnogih turista, posebno onih s Dalekog istoka, koji su s velikim zanimanjem razgledali štandove na kojima su bili ponuđeni i proizvodi lepoglavskih obrtnika, udruga i poljoprivrednih gospodarstava - od tradicijskih uporabnih predmeta, ukusnih domaćih slastica i voćnih rakija, do poludragog kamena – ahata s nalazišta Gaveznica.

No, najviše su pozornosti prolaznika ipak privukle lepoglavske čipkarice koje su demonstrirale umijeće izrade lepoglavske čipke, koja se od 2009. godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.

- Ovogodišnjim motom festivala – Nitima čipke povezani, posebno želimo istaknuti kako je Lepoglava, zahvaljujući čipki i njenim finim nitima povezana s mnogim europskim gradovima i čipkarskim središtima. Ovogodišnji jubilarni festival čipke u Lepoglavi stoga će biti nova prigoda da se produbi kulturna suradnja s nizom europskih gradova čije ćemo čipke imati prigodu vidjeti na festivalu, da europskoj i svjetskoj javnosti još jednom predstavimo iznimnu ljepotu naše čipke i vještinu naših čipkarica te da zajedno s drugim čipkarskim središtima Europe nastavimo aktivnosti na promociji, ali i na zaštiti ove vrijedne tradicijske baštine – istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, koji je tom prigodom posebno naglasio kako će 20. međunarodni festival u Lepoglavi, zahvaljujući partnerstvu Kraljevine Belgije, dobiti na dodatnoj atraktivnosti, te pozvao sve ljubitelje čipke i tradicijskog rukotvorstva da u dane festivala posjete Lepoglavu i dožive izuzetnu ljepotu čipkarske tradicije Europe.

Lijepoj atmosferi na Cvjetnom trgu pridonijeli su svojim nastupom i članovi tamburaškog sastava Lepoglavski kaj.

Galerija slika