Lepoglavska čipka i ove godine predstavljena na Festivalu čipke u Pagu Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavska čipka i ove godine predstavljena na Festivalu čipke u Pagu

Varaždinske vijesti | 27.6.2018. u 12:20h | Objavljeno u Društvo

Lepoglavu s gradom Pagom povezuje UNESCO-va nematerijalna baština istkana nitima čipke. Grad je to koji, baš kao i Lepoglava, svoju čipkarsku baštinu predstavlja čipkarskim festivalima. Kao i na dosad održanima, i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke u Pagu predstavljena je lepoglavska čipka.

Ljepotu čipkarskog umijeća Lepoglave predstavile su članice Čipkarskog društva „Danica Bressler“ Božica Kelemenić i Gordana Vrtar koje su sa zamjenikom gradonačelnika Lepoglave Hrvojem Kovačem činile lepoglavsko izaslanstvo na otvaranju festivalu u Pagu. Festival je trajao od 21. do 24. lipnja, a posjetiteljima su u tom periodu predstavljene čipke iz Hrvatske, Poljske, Mađarske, Slovenije, Estonije, Italije i Slovačke.

Na svečanosti otvorenja, na poznatoj paškoj Pijaci, u nazočnosti brojnih izaslanstva i prijatelja Paga paški je gradonačelnik Ante Fabijanić istaknuo da je održavanje festivala zahvala paškim čipkaricama koje su svojim marljivim samozatajnim radom stvorile najljepšu rukotvorinu kojom se ponosi Pag, ali i Hrvatska. Festival je otvorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Uvijek je lijepo vidjeti kako božanska čipkana nit spaja kulture, zemlje, gradove i vrijedne ruke ljudi koji ju izrađuju. Posebnost te niti nama je još veća kad znamo da ju izrađuje i naša Lepoglava. Upravo naše deveto uzastopno gostovanje na Festivalu čipke u Pagu povećava krug lepoglavskih prijatelja s kojima nas povezuje zajednička UNESCO budućnost i daljnja promocija naše nacionalne kulturne baštine. Zaista sam ponosan na sve naše čipkarice i drage Lepoglavčane koji su Lepoglavi omogućili veliki broj dragih prijatelja diljem Hrvatske i svijeta – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

festival_cipke_u_pagu_1.jpg

festival_cipke_u_pagu_2.jpg

festival_cipke_u_pagu_3.jpg

festival_cipke_u_pagu_4.jpg