Laureati 46. VBV-a su Zbor Chorus angelicus i Hrvatski barokni ansambl Foto: Siniša Sović / FAS

Laureati 46. VBV-a su Zbor Chorus angelicus i Hrvatski barokni ansambl

| 5.10.2016. u 11:04h | Objavljeno u Društvo

Na kraju festivala u varaždinskoj gradskoj vijećnici, 4. listopada, proglašeni su laureati ovogodišnjih 46. Varaždinskih baroknih večeri.

Dobitnici Nagrada „Ivan Lukačić“ za najviši izvoditeljski domet ansambla pripala je domaćim snagama članovima Katedralnog zbora Chorus angelicus, Hrvatskog baroknog ansambla i solistima, (Hugo Hymas, tenor, Ivana Lazar, sopran, Martine Borse, alt, Dejan Maksimilijan Vrbančić, tenor, Krešimir Stražanac, bas-bariton i Matija Meić, bas-bariton) izvoditeljima Muke po Ivanu J. S. Bacha, za koncert održan 1. listopada u varaždinskoj katedrali.

- Svaka izvedba Muke izniman događaj koji okuplja veliki izvođački aparat i zahtijeva nadasve naglašeni glazbenički angažman. Stoga izvedbi Bachove Muke po Ivanu, BWV 245 u okviru 46. Varaždinskih baroknih večeri u varaždinskoj Katedrali, održanoj 1. listopada 2016. godine, pripada posebno mjesto već samom činjenicom njezine realizacije - stoji u obrazloženju žirija na čelu s dr. Zdenkom Weber.

ziri

Nagradu „Jurica Murai“ podijeli Monika Leskovar i Jordi Savall

Druga festivalska nagrada je Nagrada „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju prema mišljenju žirija dijeli dvoje svjetskih priznatih glazbenika.

Pripala je violončelistici Moniki Leskovar te Jordiu Savallu, glazbeniku svjetskog glasa koji je održao koncert na violi da gambi drugog festivalskog dana.

Zanimljivo je da su oboje glazbenika nastupili u Uršulinskoj crkvi.

- Bili su to posvećeni trenuci čelističkog umijeća, iskazi vrhunske muzikalnosti, ali i krajnje disciplinirane instrumentalne tehnike, riječju ispunjeni svi zahtjevi interpretacije kojom se Monika Leskovar potvrđuje kao prava majstorica zanata, glazbenica koja punim pravom osvaja slušatelje te stilski primjernim muziciranjem zavrjeđuje stručno priznanje u vidu naše Nagrade Jurica Murai koja se dodjeljuje za najbolju interpretaciju na 46. Varaždinskim baroknim večerima. Monika Leskovar oduševila je i publiku i žiri izvedbom Bachovih suita u Uršulinskoj crkvi - Za koncert hrvatske violončelistice zaključio je žiri.

minika

- Jako sam dirnuta s ovom nagradom iz više razloga i jer su to Bachove suite i zbog grada Varaždina iz kojeg potječem, a i jer dijelim nagradu s gospodinom Savallom koji je veliki uzor - istaknula je Leskovar.

U obrazloženju nagrade dodijeljene Jordiu Savallu, jednom od najvećih autoriteta na području istraživanja, izvođenja, afirmiranja, proučavanja i poučavanja rane glazbe žiri je zaključio da je glazbenik svojim sudjelovanjem podigao legitimitet, ugled i važnost varaždinskih svečanosti barokne glazbe u cjelini: - Oplemenjeni i obogaćeni iskustvom i susretom s Jordijem Savallom u našoj sredini osjećamo se doista privilegiranima, te se možemo samo nadati da će i njemu naša nagrada pružiti radost sjećanja na kratki boravak u Varaždinu.

Barokne večeri koje će po senzualnosti biti teško nadmašiti

Bile su to barokne večeri koje će po izvrsnom muziciranju ali i posebnoj senzualnosti i emotivnom naboju biti teško nadmašiti, kažu organizatori. Muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber kazala je da žiri ove godine nije imao lak posao i izrazila žaljenje što festival nema više nagrada.

- Španjolski su ansambli na vrlo visokoj razini i odlučili smo se za Jordi Savalla koji je „živa legenda“. Nije lak posao na ovakvom festivalu s ovakvim reprezentativnim snagama napraviti odabir. Muku po Ivanu izvesti na način kao što je to bilo izvedeno u Katedrali možemo reći da je bila doživljaj, poduhvat, emocionalna strana koja je bila jaka, evanđelist koji je predivno pjevao, svi solisti su bili izvrsni i bilo je teško odlučiti. Kad smo čuli Moniku Leskovar na posljednjem koncertu Festivala bilo nam je jasno da je ona solistica koja zavrjeđuje priznanje. Stojimo jednoglasno iza svoje odluke, ali da je nagrada bilo više, mnogi bi ih zavrijedili - zaključila je dr. sc. Weber.

Okupljene u vijećnici pozdravili su i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji je čestitao organizatorima na još jednom uspješnom festivalu i veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH Eduardo Aznar Campos koji je preuzeo nagradu u ime Jordi Savalla.

- Deseta je godina od kada smo uveli ovi koncept i programski pristup, autentično izvođenje barokne glazbe. Desetljeće godina truda i entuzijazma i mislim da smo danas među najboljim festivalima te vrste u svijetu. Španjolska nas je ove godine zadužila i ostali smo zatečeni izborom programa i sjajnim glazbenicima. Hrvatski su umjetnici iznenadili i kao da Barokne večeri guraju naše glazbenike u nove izazove - naglasio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić, te najavio partnerstvo s Mađarskom sljedeće godine te ideju da na 50. Varaždinskim baroknim večerima nastupe dosadašnji laureati Festivala.

Novi CD s glazbom Jurice Muraia

U sklopu svečanosti u vijećnici predstavljen je i nosač zvuka „Jurica Murai-čembalist u komornim sastavima“ s arhivskim snimcima u nakladi Aulosa odnosno dugogodišnjeg snimatelja VCV-a, Vladimira Gotala,a predstavila ga je muzikologinja Nataša Maričić.

Varaždinski bi barokni festival uskoro mogao dobiti i partnerski festival. Naime, u Varaždinu se s organizatorima VBV-a susreo Javier Estella, ravnatelj srodnog festivala iz španjolskog grada Aranjueza.