Kulturno vijeće: Najveći problemi su kulturni amaterizam i slab kulturni turizam

Napisao/la: -

Prošle je godine Kulturno vijeće počelo raditi na izradi Kulturne strategije grada Varaždina od 2017. do 2022. godine, koja je trenutačno na javnom savjetovanju na mrežnim stranicama Grada Varaždina. To je jedan od važnijih dokumenata koji će se naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, izjavila je zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra Malenica na današnjoj sjednici Kulturnoga vijeća Grada Varaždina, koje se sastalo prvi put u novom mandatu gradske vlasti.

– Pozivam sve građane da ju pročitaju i daju primjedbe i komentare jer to je nešto što će biti više-manje obvezujuće za sve nas. Ima puno posla, još uvijek se borimo s elementarnim stvarima, a to je naravno novac. Već to nije dobro posloženo u proračunu. Kulturno vijeće i ja smatramo da bi se za potrebe u kulturi trebali drugačije raspisivati javni natječaji. Treba sve staviti u jedan paket, a ne da se unaprijed određuju programska područja i treba napraviti nezavisnu komisiju koja će odabirati najbolje. To se odnosi na izvaninstitucionalnu kulturu. Nakon dvije-tri godine takvog rada vjerujem da će se projekti i smjernice sami od sebe istaknuti. U ovakvim uvjetima, a i sama sam bila dio civilnog društva jako dugo, teško je napredovati. Naravno da proračun Grada Varaždina nije i ne smije biti jedini dio javnog financiranja, tu su mnogi drugi programi na koje se organizacije mogu javljati, na primjer, ministarstava ili europski fondovi – izjavila je zamjenica gradonačelnika.

Krovni dokument koji ima veliku važnost za grad komentirao je i skladatelj Davor Bobić, član Kulturnog vijeća, koji bi volio da Kulturno vijeće ima otvorenije ruke nego dosad.

– Donijeli smo smjernice koje se odnose na kulturni razvoj rada sljedećih pet godina, no papir može sve podnijeti, ali mora se i dogoditi sve što je napisano. Mislim da se stvari mogu ostvariti. Najveći problem je kulturni amaterizam, ali vjerujem da i to možemo razviti. Ima i drugih problema, ali vjerujem da ih možemo nadići. Jedna od važnijih smjernica je obnova kulturne baštine, ali i kulturni turizam, jer imamo epohalno naslijeđe. Međutim, bez suradnje turističkih zajednica na nacionalnoj, županijskoj i gradskoj razini, teško se može razviti. Druga važna stvar je vraćanje ureda za kulturu. Varaždin je kulturna prijestolnica sjeverne hrvatske i mora ga imati – rekao je Davor Bobić.

Nikola Leskovar

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.