VIDEO: Monika Leskovar izvela posljednji koncert u ocjenjivačkom dijelu 46. Baroknih večeri

| 4.10.2016. u 13:43h | Objavljeno u Društvo

Posljednji koncert u ocjenjivačkom dijelu 46. Varaždinskih baroknih večeri održan je jučer u Uršulinskoj crkvi u Varaždinu gdje je nastupila poznata hrvatska violončelistica Monika Leskovar te izvela tri od ukupno šest Suita za violončelo Johanna Sebastiana Bacha.

Ciklus je to suita koje su sačuvane u rukopisima druge Bachove supruge Anne Magdalene Bach i u nekoliko kasnijih rukopisa i zapravo nisu bile poznate sve do početka prošlog stoljeća kada je 13-godišnji katalonski violončelist Pablo Casals u knjižari u Barceloni otkrio to izdanje i počeo studirati nepoznatu ostavštinu njemačkog baroknog genija.

Casals je 1939. godine snimio svih šest suita i tako postao prvi violončelist koji je upozorio javnost na ta vrijedna dijela.

Monika Leskovar u smiraj ovogodišnjeg Festivala pokazala je svoju darovitost i svu posebnost instrumenta na kojem muzicira, nastalom 1884. godine u radionici majstora Vincenza Postiglionea, dostojanstveno okrunivši ovogodišnje po mnogim ocjenama, izvrsnoga festivala koji završava dodjelom Festivalskih nagrada "Jurica Murai" i "Ivan Lukačić" u varaždinskoj Gradskoj vijećnici večeras u 18 sati, te promocijom CD-a "Jurica Murai kao čembalist u komornim sastavima" u izdanju Aulosa.

U 20 sati u varaždinskoj Katedrali uz proslavljeni Varaždinski komorni orkestar nastupit će daroviti učenici Glazbene škole Varaždin, te gosti - Barokni orkestar iz Döblinga - Glazbene skole grada Beča.

Ulaz na ovaj koncert je slobodan.

Video sadržaj