Koncert mladih gudača, polaznika masterclassa Victora Abramyana, u jedinstvenom okruženju

vv / glazbena škola | 23.6.2018. u 10:19h | Objavljeno u Društvo

U lapidariju Starog grada u Varaždinu danas će s početkom u 12 sati koncert održati učenici i studenti masterclassa Victora Abramyana, voditelj odjela za violinu na Centralnoj muzičkoj školi pri konzervatoriju Peter Iljič Čajkovski u Moskvi.

-U Glazbenoj školi u Varaždinu Abramyan  je od 19. do 22. lipnja održao masterclass za mlade violiniste, koji će danas završiti smotrom, tj. koncertom mladih gudača, od učenika osnovnih i srednjih škola do studenata, na koji je ulaz slobodan, veli Sanja Buhin iz varaždinske Glazbene škole

Naime, dok njihovi školski kolege odmaraju u prvom tjednu ljetnih praznika, učenici varaždinske Glazbene škole u klasi violinista iskoristili su slobodne dane za stjecanje novih znanja, i to na masterclassu s poznatim ruskim glazbenim pedagogom, voditeljem odjela za violinu na Centralnoj muzičkoj školi pri konzervatoriju Peter Iljič Čajkovski u Moskvi Victorom Abramyanom.

Masterclass_5.JPG

Gost iz moskovske škole u kojoj se obrazuju najbolji mladi glazbenici iz cijele Rusije stigao je u Varaždin na poziv Glazbene škole i obitelji Bobić.Tu je tijekom četiri dana radio s djecom ,upoznajući ih s novim tajnama njihovog najdražeg instrumenta.

-Privilegija nam je i čast što smo imali prigodu ugostiti u našoj školi prof. Abramyana. I varaždinska Glazbena škola ima jednu učenicu, koja je završila Centralnu muzičku školu u Rusiji, a to je naša Varaždinka pijanistica Dubravka Vukalović Vlahek. Divno je da su naši učenici imali prigodu raditi s profesorom, što je za njih neprocjenjivo. Drago nam je da im to možemo omogućiti, a dolazak našeg gosta iz Rusije je i pohvala Glazbenoj školi i našim profesorima jer odabrao je upravo Varaždin, a ne druge škole, budući da su upravo ljetni mjeseci prigoda za majstorske tečajeve širom svijeta, veli  Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.

Abramyan, međutim, nije prvi put u Varaždinu.

-Ovo je moj drugi posjet Varaždinu. Bio sam ovdje prije nekih 15 godina s darovitim ruskim učenicima stipendistima ugledne ruske fundacije za mlade glazbenike. Presretan sam što sam naišao ovdje na male violiniste koji vole učiti, što je i izuzetno teško jer mala djeca traže postupan pristup i poseban način rada“, rekao  je prof. Abramyan.

Masterclass  u Glazbenoj školi nije donio samo nova iskustva najmlađim violinistima, već i njihovim profesorima.

-Raditi s takvim velikim profesorom velika je čast i iskustvo meni kao pedagogu. Ponosna sam imamo ovdje djecu s kojom je on izuzetno zadovoljan, a čak je za neke rekao da bi ih rado uzeo u svoju klasu u školu u Rusiju što je i meni kao pedagogu velika pohvala. Profesor Abramyan radi i u Varaždinu i s našim srednjoškolcima-violinistima, prenoseći i njima drugačiji način rada nego što mi radimo s njima. Ovaj masterclass je i nastavak Dana Josipa Klime koje smo organizirali na Glazbenoj školi u proljeće i neizmjerno sam sretna što su i ovo prigode da pokažemo potencijal svih naših učenika, koji osvajaju brojne nagrade, pa tako i violinista, rekla je profesorica violine na Glazbenoj školi u Varaždinu Lidija Bobić, dodajući kako je talent malih violinista u Hrvatskoj prepoznala i bečka profesorica Marina Sorokowa, koja je za života uvijek naglašavala kako je u Hrvatskoj veliki potencijal mladih glazbenika koje treba cijeniti i razvijati.

-Moramo pomoći djeci koja imaju talent, u ova vremena kada su možda i igrice na računalima popularnije od instrumenata, da taj dar koji je specifičan i poseban da se iznjedri i odgoji i da nastave ti mali glazbenici predstavljati naš grad kao grad glazbe i kulture“, poručila je prof. Bobić, koja radi s djecom već od tri godine kada oni mogu početi svirati violinu prilagođenu njihovom uzrastu.  Zapažene rezultate na natjecanjima, inače, postižu violinisti koji su već s četiri godine počeli ulaziti u svijet violine i glazbe. Što su naučili mali violinisti kao i srednjoškolci-violinisti od ruskog gosta pokazat će danas u 12 sati na koncertu u lapidariju varaždinskog Starog grada.