Knjižničar VI. OŠ Varaždin Miroslav Cmuk objavio knjigu eseja i osvrta o stripu

Varaždinske vijesti | 27.4.2017. u 11:05h | Objavljeno u Društvo

Stripove ne čine samo stripovi, već i knjige o stripu. Ovih je dana Miroslav Cmuk, knjižničar varaždinske VI. osnovne škole, objavio "Stripizam", knjigu sabranih eseja i osvrta o devetoj umjetnosti, tj. stripu.

Tekstovi koji čine "Stripizam" prvotno su objavljivani na portalu stripovi.com i portalu Magazin Gradske knjižnice Rijeka te časopima Zarez i Kvadrat (specijalizirani časopis o stripu koji izlazi već 25 godina). Izdavač "Stripizma" je Matica hrvatska Bizovac, vrhunsku naslovnicu napravio je poznati umjetnik Danijel Žeželj, iscrpan pogovor napisao dr. sc. Midhat Ajanović, dok je za cjelokupni dizajn zaslužna Melina Mikulić. "Stripizam" je prva knjiga u novopokrenutoj ediciji "Kvadrat plus" u sklopu koje urednik Vjekoslav Đaniš planira objavljivati još puno knjiga o teoriji stripa.

"Stripizam" sadrži 40 odabranih tekstova koji su bogato ukrašeni tablama iz stripova o kojima se piše. Čitajući "Stripizam", prošli, sadašnji i budući ljubitelji stripova uvidjet će u kojoj je mjeri strip iznimno složen i bogat medij.