Jubilej dr. sc. Zdenke Weber, muzikologinje impresivnog životopisa

Željko Slunjski | 20.4.2018. u 06:08h | Objavljeno u Društvo

Ugodan je osjećaj i spoznaja kad rodni grad ne zaboravlja jubileje svojih uglednih sugrađana, koji svojim djelovanjem pridonose njegovoj afirmaciji.  Stoga je inicijativa savjetnice varaždinskog župana, Natalije Martinčević, za svaku pohvalu. Naime, inicirala je  obilježavanje 45 godina rada i djelovanja dr.sc. Zdenke Weber, ugledne hrvatske muzikologinje, koja je dio radnoga vijeka provela u diplomaciji, a desetljećima je prisutna u našem javnom životu i svojim kritičarsko-publicističkim djelovanjem. K tome, dobitnica je  godišnje nagrade Grada Varaždina 2012. , a godinu poslije primila je i Godišnju nagradu Varaždinske županije.

-Na početku mandata jasno smo rekli da ćemo županijsku palaču otvoriti  prema građanima i već smo organizirali niz turističkih, humanitarnih i drugih događanja, a danas najavljujemo otvaranje sezone kulturnih zbivanja- kazala je Martinčević.

Mnogo se  poštovatelja Zdenke Weber okupilo u četvrtak u prelijepoj skupštinskoj dvorani županijske palače. Kroz život i stvaralaštvo slavljenice goste i uzvanike proveo je mr. Ernest Fišer. Zdenka Weber završila je studij  njemačkog i engleskog jezika u Zagrebu i muzikologiju u prvoj generaciji tek oformljenog studija na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Doktorsku disertaciju obranila je na pariškoj Sorbonni, s temom „Recepcija glazbe Claudea Debussya u Hrvatskoj 1918.-1941. godine“. Djelovala je kao profesorica  povijesti glazbe na MA u Zagrebu i Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Gostujuća profesorica bila je u nekoliko europskih gradova. Autorica je monografije o Milki Trnini i knjige „Impresionizam u hrvatskoj glazbe“, a brojne svoje raznovrsne radove u razdoblju 1972.-2012. sabrala je u knjizi „U zagrljaju glazbe“, izašloj 2012. u Varaždinu. Pozornosti je vrijedan njezin angažman u Deutsche Oper Berlin, gdje je djelovala kao dramaturginja  orkestra i osobna glazbena referentica ravnatelja Opere, španjolskog maestra Rafaela Friehbecka de Burgosa. Od 1997. djelovala je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, s mandatom u kulturi, znanosti i obrazovanju u hrvatskim veleposlanstvima  u Berlinu i Beču. Sa zvanjem opunomoćene ministrice umirovljena je 2016. godine. Uistinu, intelektualka impresivnog životopisa!    Slavljeničkom ugođaju pridonio je i glazbeni program.  Profesorica solo pjevanja u varaždinskoj Glazbenoj školi, Darija Hreljanović, iz „škrinjice svojih glasovnih bisera“ podarila je publici nastup  darovite učenice Lucije Spevec, koja nastavlja školovanje u Beču. Obećavajući sopranski potencijal ! I za nastup Lidije Horvat Dunjko nisu se štedjeli dlanovi, kao i za njezina klavirskog pratitelja Marija Čopora, posebice kad je varaždinska pjevačka miljenica zapjevala čardaš Grofice Marice iz istoimene Kalmanove operete .

Slavljenica je svakom posebice zahvaljivala, ne zaboravljajući i Tomislava Pajtlara koji je „odradio“ organizacijsko-protokolarni dio.