Jelena Štefanić i Sofija Cingula u operi "Caccia lontana" pred varaždinskom publikom Foto: HNK Varaždin

Jelena Štefanić i Sofija Cingula u operi "Caccia lontana" pred varaždinskom publikom

Varaždinske vijesti | 31.1.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

U subotu 2. veljače, s početkom u 19.30 sati, u HNK Varaždin održat će se varaždinska premijera opere "Caccia lontana / Daleki lov".

Planiranom koprodukcijom dvaju kazališta (Istarsko narodno kazalište Pula i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu) ostvaruje se vrijedna umjetnička suradnja koja će pružiti publici nesvakidašnju priliku upoznavanja važnih djela istarske glazbene baštine. Riječ je o prvoj operi (diplomskom radu) iznimnog skladatelja Antonia Smareglie čije se djelo revalorizira na pravi način tek posljednjih dvadesetak godina. Zanimljivo je da se radi o operi koja nije orkestrirana već se izvodi samo uz klavirsku pratnju, a sudjeluje dvoje pjevača.

Opera je nastala na temelju melodramatskog prizora Giovannija Pozze i kao takva u spoju poezije i glazbe stvara kratko, ali cjelovito i skladno glazbeno-scensko djelo. Pozzin melodramatski prizor svojevrstan je žanr - sličica paža i gospodarice te sa evokacijom prošlosti uspostavlja višeslojnu poetsku strukturu. Stihovi i glazba međusobno se nadopunjuju. U glazbenom dijelu postoje podsjećanja na očite Smaregline uzore, a sve to čini jednu skladnu, kratku opernu strukturu. “Caccia lontana” je studentski diplomski rad pulskog skladatelja, napisan pod mentorstvom maestra Franca Faccia u Milanu, praizveden na milanskom Konzervatoriju Sala del Consevatorio di Milano), 10. kolovoza 1875. Radi se o ljubavnoj sceni Madonne Belle i paža Fiordalisa. Cesare Orselli (2018.) piše da je opera “Caccia lontana” početak otvaranja ka rafiniranom i fascinantnom Smareglinom skladanju.

Premijera u Istarskom narodnom kazalištu Pula održana je 22. studenoga 2018, a nakon varaždinske premijere u subotu, prva repriza na Velikoj sceni HNK u Varaždinu održat će se u ponedjeljak 4. veljače u 19.30 sati.

Antonio Smareglia
CACCIA LONTANA/ DALEKI LOV
LIBRETO - melodramatski prizor: Giovanni Pozza
PREVODITELJ: Boris B. Hrovat
REDATELJ: Ozren Prohić
SCENOGRAF: Žorž Draušnik
KOSTIMOGRAFKINJA: Mirjana Zagorec
SURADNICA ZA SCENSKI POKRET: Zrinka Lukčec Kiko
OBLIKOVATELJ RASVJETE : Elvis Butković
ASISTENT KOSTIMOGRAFKINJE I IZRADA KOSTIMA: Mladen Jerneić Grof Erdödy
SCENARISTICA DOKUMENTARNOG FILMA ANTONIO SMAREGLIA: Dina Puhovski
PRODUKCIJA I REŽIJA DOKUMENTARNOG FILMA ANTONIO SMAREGLIA: Droolia UFO (Dražen Krešić i Julia Klier)
DIRIGENT I GLAZBENA PRATNJA: Stjepan Vuger
MADONNA BELLA: Jelena Štefanić, sopran
FIORDALISO: Sofija Cingula, mezzosopran
INSPICIJENT: Radomir Šalamun

opera_Caccia_lontana_hnk_varazdin.jpg