Varaždinski lončar Jadranko Gjerek dobio status nositelja nematerijalnoga kulturnog dobra

N.L./VV | 24.2.2017. u 16:23h | Objavljeno u Društvo

Jadranko Gjerek, poznati varaždinski lončar, izvjestio nas je da mu je Ministarstvo kultureUprava za zaštitu kulturne baštine, dodijelila status nositelja nematerijalnoga kulturnog dobra za tradicijsko lončarstvo sjeverozapadne Hrvatske.

- Status nositelja nematerijalnog kulturnog dobra u prvom je redu priznanje za protekli rad i uloženi trud. Riječ je, ne samo o šesnaest godina bavljenja tradicijskim lončarstvom, već i aktivnostima poput rada na monografiji "Tradicijsko lončarstvo sjeverozapadne Hrvatske između Drave i Ivančice", istraživačkim radovima i pedagoškom radu. U daljnjem radu status nositelja podrazumijeva određena prava i obveze koja proizlaze iz Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnim dobrima te je kao takav prilika za područje sjeverozapadne Hrvatske i mene osobno da vrijedno kulturno dobro kao što je tradicijsko lončarstvo sjeverozapadne Hrvatske adekvatno zaštitimo i nastojimo revitalizirati

Pitali smo ga koliko se ljudi danas bavi tradicijskim lončarstvom.

- Upravo iz Liste zaštičenih kulturnih dobara, njene svrhe i, naravno, stanja na terenu proizlazi kako je tradicijsko lončarstvo sjeverozapadne Hrvatske zanat koji izumire. Kako tradicijsko lončarstvo ovoga kraja podrazumijeva određeno znanje, vještinu i umječe, nema više od nekoliko osoba koje poznaju ovaj zanat. Ako su moji podaci točni radi se o tri lončara što uključuje i mene. Tradicijsko lončarstvo sjeverozapadne Hvatske, osim specifičnog alata i načina rada, podrazumijeva i određene predmete koji svojom formom a naročito ukrasima odražavaju upravu tu autohtonost. Radi se o pedesetak predmeta prvenstveno uporabnog karaktera, u novije vrijeme i nešto ukrasnih predmeta i igračaka - kaže Jadranko Gjerek.