Izložba slika Miljenka Stančića otvara se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

N.L./VV | 16.3.2017. u 08:44h | Objavljeno u Društvo

Umjetnički paviljon u Zagrebu i Gradski muzej Varaždin organizatori su izložbe Hommage à Miljenko Stančić, priređene u povodu 90. godišnjice njegova rođenja i 40. godišnjice smrti.

Izložba je monografska, a obuhvaća osamdesetak slika, posuđenih iz ustanova i privatnih zbirki u Varaždinu i Zagrebu, koje prate Stančićeve slikarske faze i otkrivaju interese i domete njegova likovnog opusa. Izložba se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara u subotu, 18. ožujka, u 13 sati, gdje će biti postavljena do 7. svibnja, a potom će u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin biti otvorena od 9. kolovoza do 29. listopada ove godine.

Miljenko Stančić (Varaždin, 1926. – Zagreb, 1977.) prve poduke iz slikarstva dobio je tijekom školovanja na varaždinskoj gimnaziji od Ladislava Kralja Međimurca, akademskog grafičara i slikara, što je bio temelj za njegovo daljnje školovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 1949. godine.

Uz slikarstvo, bavio se ilustracijom za novine, knjige i časopise te scenografijom. O njegovu slikarstvu pisali su vrsni književnici, među kojima i Miroslav Krleža, kao i mnogi povjesničari umjetnosti, primjerice, Ljubo Babić, Oto Bihalji-Merin, Josip Depolo, Grgo Gamulin, Vladimir Maleković, Tonko Maroević, Jerolim Miše, Radoslav Putar, Miodrag Protić, Saša Vereš, Antun Vrdoljak i Igor Zidić te iz inozemstva Stephane Rey i Patrick Waldberg.

Likovni kritičari Stančićev rad povezuju uz magični realizam, metafizičko, fantastično ili fantazmagorično slikarstvo, što upućuje na posebnost njegove likovne poetike, prožete snažnim autobiografskim i psihološkim nabojem.

U Gradskom muzeju Varaždin, u Zbirci Miljenka Stančića, čuva se stotinjak njegovih djela, kao i prikupljena dokumentacija s osvrtima o njegovu stvaralaštvu. S obzirom na to da ova građa još uvijek nema svoje mjesto u stalnome postavu, izložba Hommage à Miljenko Stančić, na kojoj će biti i izlošci iz zbirke varaždinskoga muzeja, prigoda je da se javnost, u povodu velikih obljetnica vezanih uz njegovo ime, podsjeti na toga nezaobilaznog autora hrvatske moderne umjetnosti.

Također, ovom prilikom iz privatnih zbirki bit će izložena i neka djela koja se do sada nisu javno izlagala. Autorica izložbe je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju.