Talijanski ataše i predstavnica Instituta za vanjsku trgovinu u Lepoglavi

vv / grad lepoglava | 16.9.2018. u 17:04h | Objavljeno u Društvo

Ovogodišnja zemlja-partner 22. izdanja Međunarodnog festivala čipke je Republika Italija, čiji je ataše za gospodarske i trgovačke odnose Gianluca Di Felice u pratnji Margherite Lo Greco, direktorice Instituta za vanjsku trgovinu, odjela za promidžbu gospodarsko-trgovinske razmjene Republike Italije u Hrvatskoj, posjetio Lepoglavu gdje ga je dočekao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

kulturni_atase_italije_u_lepoglavi_3.jpg

Nakon kratkog prijema, gosti su u pratnji zamjenika gradonačelnika posjetili festivalske izložbe, obišli sajam rukotvorstva i starih zanata te razgledali unutrašnjost lepoglavske crkve. Zadržali su se na talijanskoj izložbi gradova Novedrate i Cantù gdje su se susreli s gradonačelnikom Novedrate Serafinom Grassiem koji ih je proveo kroz izložene čipke provincije Como.

kulturni_atase_italije_u_lepoglavi_8.jpg

- Iako se sjećam kako su mi majka i baka radile nešto slično čipki dok sam bio mali, nisam znao koliko je ta tradicija raširena Europom. Vaš mi je festival otvorio neke nove vidike i proširio horizonte poimanja kulturne baštine. Čipke su vam prekrasne i svakako ću nastojati doći ponovno ih vidjeti nagodinu – pohvalio je Festival ataše Di Felice spomenuvši pritom kako promocija čipke, ali kulturne baštine općenito nudi jedan novi moment produbljivanja odnosa između naših gradova, ali posredno i Hrvatske i Italije.

Spomenuli su gosti iz Italije i gospodarska ulaganja u Varaždinskoj županiji. Kao najveća talijanska tvrtka na ovom području istaknuta je Calzedonia, a za potrebe Calzedonie na području Varaždinske županije posluju poduzeća Ytres d.o.o. u Donjem Knegincu, Intinova d.o.o. u Majerju, Calzedonia Croatia d.o.o. i Ducal d.o.o. u Jalžabetu, Comprom plus d.o.o. u Varaždinu. Također, na području Varaždinske županije posluje i tvrtka Ducati Komponenti s kojom je i Grad Lepoglava surađivao prilikom nabavke električnih bicikala.

kulturni_atase_italije_u_lepoglavi_6.jpg

Zadovoljstvo susretom nije skrivao ni zamjenik gradonačelnika Kovač koji je u srdačnom susretu i šetnji Lepoglavom istaknuo kako ljudi čine razliku u promociji svoje zemlje, svog grada i svoje baštine te kako je ovaj posjet otkrio tek djelić onoga što Lepoglava nudi svijetu.

- Kroz današnje smo se druženje s atašeima Di Felice i Lo Greco dotakli brojnih tema i ideja o jačanju buduće suradnje ne samo između gradova i regija iz Italije i Hrvatske već i naših zemalja naročito na područjima gospodarstva, turizma i kulture. Ovakvi susreti, posebno s predstavnicima gospodarstva nude onu priliku za daljnji značajni korak ka nečem opipljivom. Italija posljednjih godina puno ulaže u Varaždinsku županiju, a broj velikih gospodarskih postrojenja raste. Nekako sam mišljenja da ovakva promocija našeg kraja kroz UNESCOvu kulturnu baštinu daje zalog za nastavak dobre započete suradnje. I više je nego očito kako je naša čipka ta nit koja nas može povezati u bolju budućnost – kazao je zamjenik gradonačelnika.