Internacionalni studentski filmski festival gostuje na MOP Špancirfestu 7

VV | 15.5.2018. u 18:50h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U kinu Gaj će u sklopu MOP Špancirfesta 7 biti održan program riječkoga Internacionalnoga studentskoga filmskog festivala, koji je do sada pet puta održan, odnosno njegova putujuća varijacija STIFF On the Road. Prikazat će blok hibridnih i eksperimentalnih formi filmova u petak od 19 do 20 sati pod nazivom "The best off 1" i u subotu od 10 do 11 sati "The best off 2".

U iščekivanju petog izdanja STIFF-a (Međunarodnog studentskog filmskog festivala), koji će se održati u Rijeci od 17. do 21. listopada 2018., kreću na već tradicionalnu turneju koja donosi nesvakidašnju filmsku avanturu.

Ovogodišnji „STIFF On the Road” povest će nas kroz povijest festivala fokusirajući se na inovativne i eksperimentalne pristupe kratkom igranom, dokumentarnom i animiranom filmu. Neki od naslova koje ćete imati priliku doživjeti u dva programska bloka - Otpuštanja i Otkrivanja su: NO'I dokumentarno- eksperimentalna alegorija u stilu Dzige Vertova belgijske redateljice Aline Margez, nestašna i oslobađajuća animacija Pussy autorica Renate Gąsiorowskae koja je osim brojnih međunarodnih nagrada osvojila i dvije nagrade na prošlogodišnjem STIFF-u te dokumentarni film Emija Buchwalda - Obrazovanje koji na duhoviti način promišlja o (bez)smislu života kroz razgovore djece i njihovih roditelja.

Selektorice ovogodišnjeg putujućeg programa su Marta Ban, Sendi Bakotić i Maša Drndić.

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) prvi je hrvatski međunarodni festival koji je posvećen isključivo studentskom filmu. Pokrenut je u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC), a ima za cilj predstavljanje najboljeg od svjetske studentske filmske produkcije. U protekle četiri godine trajanja festivala, zaprimljeno je preko tri tisuće filmova iz cijelog svijeta, od čega je selektirano i prikazano više od 200 najrecentnijih studentskih igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova.

STIFF FILMSKI KRUG funkcionira kao diskurzivni segment Međunarodnog studentskog filmskog festivala, koji osim stručnog usavršavanja mladih zaljubljenika u film, educira i odgaja buduću festivalsku publiku. Cilj je popratnih programa festivala otvoriti javni prostor za dijalog izvan institucija, odnosno izvan „sigurne zone“ Sveučilišta te stvoriti svježi, neutralni prostor za učenje kroz praksu, komunikaciju i suradnju. Četiri glavna programa STIFF filmskog kruga su Edukacija na terenu, Diskusije nakon projekcija, Radionica filmske kritike i STIFF On the Road.

STIFF ON THE ROAD je putujući program odabranih filmova iz selekcije festivala, a za cilj ima osnaživanje suradnji, promociju festivala i poticanje na dijalog aktualnim događanjima, istovremeno podižući svijest o studentskom filmu. Do sada je STIFF u vise navrata posjetio Pulu i Zagreb te je gostovao u Beogradu, Bonnu i Edinburgu. Festival su poduprli Sveučilište u Rijeci, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Zaklada Kultura nova.

Više informacija možete pronaći na sljedećim linkovima:

Twitter@stiff_uniri

www.facebook.com/stiff.rijeka
www.filmaktiv.org

www.stiff.uniri.hr

 

PROGRAMSKI BLOK 1 : OTPUŠTANJA NO’I

Aline Magrez, dokumentarni film, 22’, Belgija, 2016.

Spojene žice. Slike, lica I oltari. Strojevi i geste. Emocionalni opis mjesta koji povezuje sve elemente zajedno.

SJEĆANJE NA SMRT

Daniela Wayllace, animirani film 10’, Belgija, 2013.

Memento Mori je animirani film koji prikazuje tragičnu priču jedne djevojčice. Kombinacija glazbe i slike u filmu pridonose snažnoj kulminaciji emocija i osjeta. Inspiriran temama smrti iz Srednjega vijeka te istočnih i bolivijskih tradicija, ovaj film koristi suvremenu glazbu kako bi snažno osudio nasilje, silovanje i smrt mladih djevojaka i žena iz cijeloga svijeta.

KADA BIH BAREM BILA TAMO

Huda Takriti , eksperimentalni film, 10’, Sirija 2016

Kada bih barem bila tamo ˝ je pokušaj istraživanja autoričinog sjećanja u periodu između 2013. i 2015., godine kada se vratila u Siriju. Projekt čine snimke kojima se želi prikazati kako se na nekoga odražavaju traumatični događaji i kako na kraju imaju dugotrajni utjecaj na naše sjećanje. Snimke istražuju ulogu sjećanja i pripovijesti koju imaju u diskursu sukoba. Snimke su metoda kojom se netko može koristiti da se suoči s aspektima života koji utječu na način života kojim pojedinac trenutno živi.

PUSSY

Renata Gasiorowska, animirani film, 8’, Poljska, 2016.

Mlada djevojka provodi večer sama kod kuće. Odluči se za malo slatkog solo zadovoljstva, ali stvari počinju izmicati kontroli.

 

PROGRAMSKI BLOK 2 : OTKRIVANJA

POGLED ZATVORENIH OČIJU

Dora Filipović, documentarni film, 16’, Srbija, 2015.

U centru ove priče su slijepe i slabovidne osobe koje nas pomoću zvukova upoznaju sa svojim načinom života, te time kako im zvuk pomaže u svakodnevici. Opisani su njihovi osjećaji te po čemu se oni razlikuju od ljudi neoštećenog vida. “Zaljubio sam se na prvi zvuk” (citat jednog od intervjuiranih).

SVIJET U NAMA

Lisa Krane, igrani film, 29’, Njemačka, 2015.

U tijelu mlade plesačice Li otkrivena je neobična biološka malformacija – u prsima joj se razvilo drugo srce. Doktori su zbunjeni, a njihova traganja za mogućim uzrokom ne rezultiraju rješenjem. Dok specijalisti zadiru u njeno tijelo pokušavajući proučiti i najmanju molekulu, Li odbija svoje stanje nazvati „defektom“.

OBRAZOVANJE

Emi Buchwald, dokumentarni film, 20´, Poljska, 2016.

U jednoj osnovnoj školi djeci je rečeno da nauče pjesmu Juliana Tuwima “Znanost” za zadaću. Nažalost, nisu sve metafore lako objašnjive.