Grupa Lord zasvirat će u Raju kao nekad sedamdesetih na terasi Vame

| 21.11.2017. u 18:53h | Objavljeno u Društvo

U petak 24. studenoga u 19.30 sati u pivnici Raj okupit će se i zasvirati stara varaždinska grupa Lord, a ulaz je slobodan za sve koji žele doći na ples da se prisjete sedamdesetih godina, kakve se vjerojatno više nikad u toj formi neće vratiti, najavila su nam dvojica iskusnih muzičara i članova legendarne grupe Lord Boris Herceg i Božidar Dado Šturm.

Grupa Lord najpoznatija je po koncertima u restoranu i na terasi robne kuće Vama, koja je u to vrijeme bila manje-više središte svih ne samo ekonomskih i gospodarskih nego i kulturnih zbivanja i društvenih događanja sjeverozapadne Hrvatske.

Tri generacije

– To su bile godine od 1977. do 1984., kada su ljudi svake večeri tamo dolazili na ples. Bilo je mjesta za otprilike 200 ljudi, a terasa robne kuće primala je oko 600-700 gostiju i tijekom ljeta svaku je večer bila puna. Naterasu su dolazile sve zvijezde tadašnje Jugoslavije; od Radojke Šverko i Tereze Kesovije do Azre – otkrio nam je Boris Herceg.

Robna kuća Vama otvorena je na Kapucinskom trgu 23. studenoga 1977. godine i ove godine obilježava se 40. obljetnica. Te je godine na inicijativu robne kuće održana i prva Novogodišnja utrka grada Varaždina, koja se nastavila održavati do danas.

– Ponovno okupljanje nas kao muzičara inicirao je Božidar Dado Šturm. Ideja je bila da se okupe svi glazbenici koji su prodefilirali grupom Lord, da se napravi „hommage“ tim vremenima i druženje s posjetiteljima, ali i da se okupe sve tri generacije koje su svirale u grupi. Prva je svirala u nekadašnjem hotelu Istra, druga u robnoj kući Vami, a treća nije svirala u Vami, ali je zadržala ime Lord – rekao je.

Lord nije nastao 1977. godine, kad je otvorena Vama, nego 1975. godine, kad su svirali osnivači grupe Dado Šturm, Mladen Putarek, Slavko Pomper i Zdravko Maček, no grupa Lord ipak je najpoznatija po postavi koja je bila u vrijeme rada restorana u Vami, kada su i snimali ploče.

Mujc okosnica

– Mi smo 1979. godine u toj postavi prvu singl-ploču snimili u Beogradu, drugu 1981. u Jugotonu, a 1984. pjesmu u Ljubljani za jedan festival. Danas bi se reklo da smo bili međunarodni bend. Okosnica grupe na neki je način uvijek bio bubnjar Zdravko Maček Mujc, koji zbog bolesti nažalost neće moći nastupiti u petak u pivnici, a na ostalim su se instrumentima izmjenjivali mnogi drugi članovi – dodali su Boris i Dado, koji su se po svemu sudeći i dušom i mislima vratili u zlatne lordovske godine pa su ponovo ušli i u studio.

Bubnjara Mujca zamijenit će Ivica Klopotan iz grupe Stari vukovi, u kojoj svira i naš sugovornik Boris Herceg. Dosta velik problem nastao je kad se postavilo pitanje kako će se svi okupiti. Neki članovi neće moći doći na druženje jer više ne žive ovdje ili su bolesni ili iz nekoga drugog razloga, a trebalo je riješiti i neke tehničke probleme.

– Nije sve bilo jednostavno organizirati, pojavio se problem prostora i sponzora koji bi nam mogli pomoći u snimanju pjesmi i spotova, jer stare pjesme trebalo bi malo osvježiti. Zato zahvaljujemo grupi Stari vukovi koja nam je na raspolaganje stavila svoje instrumente i prostor za probe. Tri pjesme snimili smo u studiju Petra Horvata u Pušćinama. Glavni medijski pokrovitelj je Varaždinska televizija, a glavni sponzor je Marlex invest, vlasnik objekta Vame – rekli su.

Označeno u