FOTO: U sklopu Festivala čipke spomen-ploča na staroj čipkarskoj školi

VV | 24.9.2017. u 13:21h | Objavljeno u Društvo

Prije osam desetljeća, 10. listopada 1937. godine, ban dr. Viktor Ružić otvorio je u Lepoglavi suvremeno opremljenu zgradu Banovinske čipkarske škole. Povodom tog značajnog jubileja u Lepoglavi je na navedenoj zgradi, u kojoj je danas smještena gradska uprava, otkrivena spomen ploča koja podsjeća na taj, u lepoglavskoj povijesti, značajan događaj.
Bila je to suvremeno opremljena zgrada sagrađena nastojanjem mnogih osoba iz tadašnjeg hrvatskog kulturnog, gospodarskog i političkog života, u kojoj su se lepoglavske čipkarice, pod vodstvom Danice Brössler, učile i usavršavale raditi čipku. Iako prvenstveno namijenjena čipkaricama, objekt je služio i za provođenje edukacije lokalnog stanovništva.

- Netko je prije 80 godina uvidio da je ovom ruralnom području potrebno pomoći te donio odluku da se izgradi, za to doba, moderan objekt i to na način o kojem danas možemo samo sanjati – u potpunosti financirajući njegovu izgradnju – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom otkrivanja spomen ploče.

Tog trećeg dana trajanja 21. međunarodnog festivala čipke održan je, uz sudjelovanje predstavnika hrvatskih i inozemnih čipkarskih škola, stručni seminar na temu: Baština europskih čipkarskih škola. I oni najmlađi – polaznici dječjih vrtića u Lepoglavi i Žarovnici, svojim su se nastupima predstavili posjetiteljima festivala i to na glavnoj pozornici u festivalskom šatoru gdje je, uz kulturno-umjetnički program tijekom kojeg je nastupio KUD Oštrc iz Ruda, otvoren 8. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.
Održano je i modno događanje "Očaranost – čipke kroz vrijeme" na kojem su predstavljeni čipkom inspirirani modni detalji nastali u dvije ustanove iz Njemačke – Kulturzentrum "Golden Sonne" i Čipkarska škola iz Scneeberga.

Posjetiteljima festivala ovom se prigodom predstavila zemlja partner - Savezna Republika Njemačka. Na štandu zemlje partnera posjetitelji su mogli kušati perece i vina iz pokrajine Sjeverna Rajna te dobiti informacije o Njemačkoj.

- Sviđa mi se sve što imam prilike vidjeti na festivalu. Vidi se koliko su bliske kulture Hrvatske i Njemačke – rekao je Arne Hartig, savjetnik za politiku i voditelj Odjela za kulturu Njemačkog veleposlanstva.

I ove je godine Međunarodni festival čipke povezan s Varaždinskim baroknim večerima u okviru čijeg je programa u župnoj crkvi u Lepoglavi nastupio Trio d'oro u kojem nastupa vrsni glazbenik iz Lepoglave, Vjeran Ježek, solist Münchenske filharmonije.

Program trećeg dana 21. međunarodnog festival čipke zaključenje zabavno-glazbenim programom.

Označeno u