FOTO Prva samostalna izložba Hanibala Salvara

Igor Čolaković | 21.8.2018. u 21:15h | Objavljeno u Društvo

U galeriji Zlati ajngel otvorena je u petak, 17. kolovoza, izložba jednog od najcjenjenijih svjetskih umjetnika keramike - Hanibala Salvara, koji se varaždinskoj likovnoj publici predstavio po prvi puta na samostalnoj izložbi, koja je organizirana uz 60 godina Salvarovog umjetničkog rada.

- Na neki sam način vezan uz Varaždin, iako ovdje još nisam imao samostalnu izložbu. Stoga sam, razmišljajući kako da obilježim šezdeset godina svog umjetničkog djelovanja, pomislio zašto da svoj opus ne predstavim upravo u Varaždinu. Tu je moju ideju zdušno prihvatio Darko Sačić, no, nisam želio napraviti retrospektivnu izložbu, što bi bilo primjereno uz ovaj jubilej, već sam htio dio svog umjetničkog opusa zapravo reinterpretirati. Zato sam ovu varaždinsku izložbu i nazvao - Šarena - istaknuo je Hanibal Salvaro, na otvorenju izložbe u galeriji Zlati ajngel.

salvaro_2.JPG

Tako su na izložbi predstavljeni “klasični” keramičarski predmeti - vaze i tanjuri, ali i slike te keramičke skulpture u kombinaciji s betonom, terakotom i porculanom, kao tek dio grandioznog umjetničkog opusa Hanibala Salvara.

- Neki od izloženih predmeta nastali su još prije pedeset godina, a neke su slike i skulpture stare tek par mjeseci. Želio sam da publika dobije prigodu usporediti moje radove, i dobiti uvid u moj cjeloviti umjetnički opus. Posebno mi pak laska da je izložba postavljena upravo u vrijeme Špancirfesta - naglasio je ovaj poznati umjetnik, koji je najavio kako bi upravo u Varaždinu želio organizirati izložbe i drugih svjetski poznatih keramičara.

salvaro.JPG

- Keramika se smatra primijenjenom umjetnošću, dakle, kao nešto drugorazredno, međutim nema tog umjetničkog medija u našoj zemlji koji je postigao takav globalni uspjeh. Radovi naših keramičara dospjeli su do Perua, Bangladeša, Indonezije, stoga bih želio pomoći da umjetnička keramika naših, ali i istaknutih keramičara iz inozemstva, bude predstavljena upravo u Varaždinu. Vjerujem kako je ova izložba prvi korak u tom smjeru - poručio je Hanibal Salvaro, čija će samostalna izložba u galeriji Zlati ajngel biti otvorena za razgled do 9. rujna.

salvaro_3.JPG