FOTO Predstavljena monografija Židovske zajednice u Varaždinu

Napisao/la: VV -
FOTO Predstavljena monografija Židovske zajednice u Varaždinu Foto: Gradski muzej Varaždin

Na ovotjednoj Srijedi u Muzeju predstavljena je monografija Židovske zajednice u Varaždinu, muzejske savjetnice Magdalene Lončarić, posthumno objavljeno izdanje u nakladi Gradskog muzeja Varaždin.

Monografija predstavlja sintezu njezina istraživačko-stručnog rada o židovskoj zajednici na varaždinskome području i dragocjen je doprinos lokalnoj i regionalnoj povijesnoj znanosti.

Utemeljena u Varaždinu već 1777., varaždinska se Židovska bogoštovna općina (Izraelitička bogoštovna općina) i sama smatrala najstarijom općinom na tadašnjem području Kraljevina Hrvatske i Slavonije. Već 1811. uspjela je od varaždinskoga Gradskog poglavarstva ishoditi dopuštenje za "useljenje" prvih 29 židovskih obitelji u Varaždin. Tijekom nadolazećih godina njihov se broj stalno povećavao, pa je 1900. u Varaždinu bilo 728 Židova, no pad njihova broja bilježi se poslije Prvoga svjetskog rata, a znatan nakon Drugoga svjetskog rata, kada ih je u Varaždinu svega 42. Na koncu se i taj mali broj preživjelih pripadnika varaždinske židovske zajednice osuo odlaskom iz Varaždina, a posljedica tih iseljenja je gašenje varaždinske Židovske općine 1949. Na 170 godina postojanja Izraelitičke bogoštovne općine, koja je znatno doprinijela gospodarskome i kulturnome napretku varaždinskog područja, a čiji je najveći broj članova nestao u nacističkim i ustaškim logorima, danas u Varaždinu podsjećaju još samo dva kulturnopovijesna spomenika, i to zgrada sinagoge i židovsko groblje.

Varaždinsku židovsku zajednicu istraživala je i na tu temu objavila niz članaka i nekoliko publikacija, kao i predstavila kroz izložbu u varaždinskome muzeju i u još nekim sredinama, muzejska savjetnica u GMV-u Magdalena Lončarić (1946. – 2016.), koja je i nakon umirovljenja 2011. nastavila s radom na tom polju. Njezina namjera i cilj bili su sistematiziranje prikupljenih podataka i informacija o životu i postignućima te zajednice i njezinih istaknuti(ji)h članova i objavljivanje tih spoznaja u posebnoj monografskoj publikaciji. U ostvarenju tog nauma spriječila ju je neumitna sudbina, gotovo pred sam završetak projekta, no autoričin trud ipak je nagrađen postumnim objavljivanjem monografije, na kojoj je uredničke poslove obavio njezin suprug Vid Lončarić.

U predstavljanju monografije Židovska zajednica u Varaždinu sudjelovali su recenzenti izdanja dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda HAZU u Varaždinu i Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu te Spomenka Težak, muzejska savjetnica u GMV-u.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.