FOTO: Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu

vv | 30.1.2017. u 09:15h | Objavljeno u Društvo

Muzej hrvatskog vatrogastva treći je put zaredom otvorio svoja vrata posjetiteljima u sklopu manifestacije Noć muzeja. Od 18 sati do ponoći oko 450 posjetitelja razgledalo je muzejski postav te sudjelovalo u nizu aktivnosti.

Široj javnosti predstavljena je obnovljena zastava Prvoga hrvatskoga dobrovoljnoga vatrogasnog zbora u Varaždinu. Predsjednik Svetec je okupljenima ispričao kratku povijest zastave od nabave i posvete, do izlaganja u Muzeju hrvatskog vatrogastva. Voditeljica Restauratorskog odjela Ludbreg Venija Bobnjarić-Vučković opisala je postupak obnove zastave kojim je sačuvan ovaj izniman dio hrvatske vatrogasne povijesti.

Središnji dio programa u sklopu manifestacije bilo je otvaranje izložbe "Vatrogasci i glazba“. Voditelj muzejskog postava Vedran Runjić istaknuo je kako je izložba postavljena u sklopu ovogodišnje glavne teme Noći muzeja – Glazba i glazbeni velikani, sa ciljem prikazivanja neraskidive veze vatrogasaca i glazbe kroz tematske plakate fotografije, notne zapise i stare glazbene instrumente koje su koristili vatrogasni puhački orkestri.

– Posebna nam je čast što smo za potrebe izložbe dobili materijale iz Gradskog muzeja Varaždin i Muzeja Međimurja Čakovec, zbirki dobrovoljnih vatrogasnih društava i privatnih zbirki. Smatram da smo ovom izložbom opravdali naziv Muzej hrvatskog vatrogastva, jer smo prikupili materijale iz gotovo cijele Hrvatske – rekao je na otvaranju voditelj Runjić.

U sklopu izložbe članovi Puhačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovina održali su koncert, a odlične izvedbe mladih glazbenika posjetitelji su popratili pljeskom.

Za najmlađe je, kao i prethodnih godina, organizirana likovna radionica bojanja vatrogasnih motiva dok su članovi Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu predstavili vatrogasnu opremu i vozila. Za kraj ove Noći Muzeja izvučeni su sretni dobitnici nagradne igre koji su osvojili prigodne nagrade iz muzejske suvenirnice.

Na predstavljanju zastave i otvorenju izložbe su prisustvovali predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec, dopredsjednici Društva Miroslav Časek i Zdravko Pizek, zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, voditeljica Restauratorskog odjela Ludbreg Venija Bobnjarić-Vučković sa suradnicima, zapovjednik JVP grada Varaždina Ivica Labaš te predsjednik Gradske vatrogasne zajednice Varaždin Tomislav Bogović.