FOTO: "KAJkavski vikend v Marofu" završio dječjim kajkavskim danom Foto: Grad Novi Marof

FOTO: "KAJkavski vikend v Marofu" završio dječjim kajkavskim danom

Varaždinske vijesti | 21.1.2019. u 12:07h | Objavljeno u Društvo

Dječjim kajkavskim danom u nedjelju je završio trodnevni „KAJkavski vikend v Marofu“ kojeg je, treću godinu za redom, uspješno organiziralo Pučko otvoreno učilište Novi Marof. Namjera je, naravno, njegovati i očuvati kajkavski izričaj na području grada Novog Marofa i okolice.

„KAJkavski vikend v Marofu“ počeo je u petak otvorenjem izložbe PULS-a „Moslavački štrk“ pod nazivom „Dal se zmisliš starih cajti“ u holu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu te koncertom kajkavskih popevki za koji se tražila karta više. Subota je bila rezervirana za udruge i predstavljanje bogate tradicije novomarofskog kraja, uz pravljenje i pečenje starinskih, zaboravljenih kolača. Uslijedila je retrospektiva marofskog kajkavskog književnika Josipa Kropeka pod nazivom „V kajkavskom trnacu“, a završilo je kazališnom predstavom na kajkavskom „Advokatova žena“ u izvedbi Dramske udruge „Kaj“ iz Zaboka.

- Prvi puta imali smo gastro izazov u „KAJkavskom vikendu v Marof“. Članice udruga koje njeguju tradicijske običaje okušale su se u pečenju starinskih kolača. Devet udruga nam se prijavilo na izlaganje - kazala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek te dodala da je završni dan, nedjelja, posvećen djeci.

- Prije mjesec dana bio je raspisan literarni natječaj na temu „Pahuljice tancaju“. Prijavljeno je 39 radova, a žiri, koji su činile novomarofske književnice Zdenka Maltar i Ružica Kišur Črlenec, odlučio je o tri najbolja. Kako su se dvoumile za treće mjesto imamo dvije treće nagrade. Prvi put su nam se pridružili učenici Područne škole Salinovec. Oni ne ulaze u natjecateljski dio jer su zadani uvjeti natječaja da radovi budu s novomarofskog govornog područja, ali nam je drago da su se i oni odlučili priključiti našoj manifestaciji - rekla je Kušek.

Odazivom sugrađana i gostiju na novomarofsku manifestaciju zadovoljan je i gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Drago mi je da su Novi Marof kao centar događanja prepoznali i naši sugrađani i žitelji Varaždinske županije. S jedne se strane ovakvim manifestacijama promoviramo, a s druge prekrasni Kulturni centar imamo popunjen i kroz kino i kroz ostale kulturne i društvene manifestacije - zaključio je gradonačelnik Novog Marofa.