FOTO: Izložbom "Nepoznate slike Ivana Rabuzina" započeli 4. Rabuzinovi dani Foto: Grad Novi Marof

FOTO: Izložbom "Nepoznate slike Ivana Rabuzina" započeli 4. Rabuzinovi dani

Varaždinske vijesti | 23.3.2019. u 10:02h | Objavljeno u Društvo

Započeli su 4. Rabuzinovi dani u Novom Marofu na kojima posjetitelji imaju priliku vidjeti najranija i nepoznata djela Ivana Rabuzina. Na otvorenju upriličenom u Kulturnom centru koji nosi slikarevo ime, uz gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača, bili su prisutni članovi obitelji Rabuzin, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini te umirovljena muzejska savjetnica i velika poznavateljica Rabuzinovog umjetničkog opusa, Mirjana Dučakijević.

- Ovo je prekrasna manifestacija koju obilježavamo više od mjesec dana i koja se profilirala kao manifestacija koja privlači ne samo Marofčane nego i posjetitelje iz Varaždinske županije i šire. Drago nam je da svake godine imamo za ponuditi nešto novo, a ove godine je to Rabuzinovo slikarstvo prije faze formiranja poznatog slikarskog izričaja - rekao je Jenkač.

novi_marof_rabuzin_izlozba_05.JPG

Nekoliko biografskih rečenica o Rabuzinovom životu i umjetničkom stvaralaštvu kazala je umirovljena muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević.

- Odlazio je u prirodu i imao je neobičan način na koji je slikao, a to je bogati impasto, dosljedni način nanošenja boja, naglašeni potezi i sve je to bio početak kada je on tragao za svojim unutarnjim svijetom. Te su slike nastale u prirodi, a kasnije je dolazio u faze u kojima njegovi intelektualni procesi transformiranja viđenog u individualno više dolaze do izražaja. U početku nije znao ništa o bojama i bio je sramežljivi zagorski dječačić koji je završio stolarski zanat. Kada se 1948. godine vratio u Ključ nikada ga više nije napuštao - objasnila je Dučakijević.

Osim otvorenja izložbe "Nepoznate slike Ivana Rabuzina", posjetitelji su uživali i u pogledu na balon na vrući zrak oslikan Rabuzinovim motivom "Svečanost cvijeća".

novi_marof_rabuzin_izlozba_06.JPG

Uz otvorenje izložbe 4. Rabuzinovi dani, koji traju do 18. travnja, ponudit će i stručni skup. Kao i svake godine veliku znatiželju ljudi pobuđuje kuća/galerija Ivana Rabuzina u Ključu, stoga će se i ove godine organizirati posjet, uz prethodnu najavu u Turističkoj zajednici grada Novog Marofa. U sklopu manifestacije profesorica likovne kulture Ivana Gabričević u OŠ Novi Marof u dvije slikarske radionice upoznat će zainteresirane s tehnikama olovke, ugljena i tempere.

Organizatori 4. Rabuzinovih dana su Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica grada Novog Marofa i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u suradnji s Rabuzinovom obitelji.

novi_marof_rabuzin_izlozba_02.JPG

novi_marof_rabuzin_izlozba_03.JPG

novi_marof_rabuzin_izlozba_04.JPG

novi_marof_rabuzin_izlozba_07.JPG

novi_marof_rabuzin_izlozba_08.JPG

novi_marof_rabuzin_izlozba_09.JPG

novi_marof_rabuzin_izlozba_10.JPG

novi_marof_rabuzin_izlozba_01.JPG