FOTO: Gencova izložba otvorena danas u Kninu, sutra dolazi Predsjednica Foto: Kruno Sudec

FOTO: Gencova izložba otvorena danas u Kninu, sutra dolazi Predsjednica

VV | 4.8.2017. u 19:49h | Objavljeno u Društvo

Izložba Mladena Genca "Ratni foto zapisi", koja je mjesec dana bila postavljena u varaždinskoj palači Herzer i u Dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, preselila se u Knin, gdje je otvorena i postavljena u povodu najvećega hrvatskoga državnog praznika Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana branitelja.

Izložbu su u ime priređivača otvorili Zvonimir Jelić, ravnatelj Kninskog muzeja i Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu. Autoru Mladenu Gencu velika je čast što je u njegovoj foto zbirci prepoznata kvaliteta koja je bila presudna da se izložba nađe za ovaj veliki dan na Kninskoj tvrđavi. Tim više što u kreiranju programa i priredbi za proslavu "Oluje 95." u Kninu sudjeluje državni protokol.
Mladen Genc priznao je da mu je to do sada najveći izlagački uspjeh.

– Ima u svemu puno simbolike, varaždinske Pume su baš tu prve izvjesile našu zastavu, a sada se baš na tom mjestu otvara i izložba koja dolazi iz Varaždina, samo što je umjesto zastave sada na to mjesto postavljena knjiga koja prati izložbu – emotivan je bio Mladen Genc.
Dan Domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza ove će godine u Kninu biti obilježen i proslavljen posebno svečano. Sjednicu će u Kninu održati Vlada RH, a bit će nazočna i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Okupit će se ratni veterani iz čitave Hrvatske, pa tako i iz Varaždinske županije, a samo iz Varaždina put u Knin organizira šest braniteljskih udruga, predvođenih "Pumama" , koje su tijekom Oluje 1955. zajedno s 4. GBR prve ušle u Knin, oslobodile ga, a pripadnici "Puma" prvi su izvjesili hrvatski stijeg na tvrđavi.

Galerija slika