FOTO: Folkloraši CTK-a svih generacija ispunili varaždinsko kazalište

vv | 12.11.2016. u 08:45h | Objavljeno u Društvo

Obilježavanje 70. godišnjice nekadašnjeg KUD-a Vilko Jurec i KUD-a Varteks, a današnjeg Centra tradicijske kulture Varaždin, započelo je velikim autorskim koncertom maestra Siniše Leopolda s tamburaškim orkestrima HRT-a i CTK Varaždin 21. listopada, a nastavljeno je u petak, 11. studenog, velikim folklornim nastupom svih generacija koje su bile u društvu.

U ispunjenom varaždinsko kazalištu na velikoj pozornici izmjenjivale su se generacije 1970.-1988. s pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja i Turopolja, 1988.-1998. s pjesmama i plesovima Slavonije i slovenskog Prekmurja, 1998.-2014. sa Ženskim kolom iz Ražanca i pjesmama i plesovima Bunjevačkih Hrvata te aktualna generacija 2014.-2016. s pjesmama i plesovima Baške na otoku Krku te prigorskih Sv. Šimuna. Folklorno i tamburaško umijeće prezentiralo je više od 120 nekadašnjih i sadašnjih članova društva pod vodstvom Mirka i Pjerina Hrvaćanina, Ivana Šeruge, Krešimira Plantaka, Petra Jezidžića i Igora Horvata.
Predsjednica Centra tradicijske kulture Varaždin Aleksandra Vidović istaknula je da su sve generacije folkloraša i tamburaša u društvu uvijek držale visoku razinu prezentacije narodne baštine i tradicije.

- Danas imamo oko 150 aktivnih članova u šest sekcija i redovito sudjelujemo na smotrama i festivalima. A večerašnjim koncertom članova različitih generacija pokazali smo raskoš koreografija i prekrasnih nošnji, koje kroz godine čuvamo i nadopunjavamo. Bila je to pozitivno iskustvo, sa zajedničkim vježbanjem i druženjem, i nekadašnji članovi ovime su pozvani da se ponovno uključe u projekte CTK“, rekla je predsjednica

Dragutin Koren za tamburaše u društvu brine već četrdesetak godina.

-Jednom sam nekoliko godina imao velik broj djece iz jedne varaždinske deseterokatnice. Jedan roditelj mi je rekao da se nešto u zgradi kod njih promijenilo, da nema galame po hodnicima, šaranja po zidovima, žvakaća i papira po podu, da su djeca postala kulturnija i bolja. Osim što su naučila svirati, naučila su se i ponašati. Preporučam djeci da dođu svirati, rekao je Koren govoreći o važnosti bavljenja folklorom i tamburaškom glazbom za najmlađe.

Treći dio obilježavanja 70 godina postojanja današnjeg Centra tradicijske kulture Varaždin bit će u nedjelju, 27. studenoga, kada će u velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta uz svečanu skupštinu biti održan koncert Vere Svobode, pjevačkog zbora, mlađeg i reprezentativnog tamburaškog orkestra CTK Varaždin. Tom prigodom će najzaslužnijim pojedincima biti uručene diplome i plakete Hrvatskog sabora kulture, a bit će upriličeno i predstavljanje notne knjige „Đuline tambure“ u spomen na poznatog hrvatskog skladatelja Julija Njikoša.