FOTO Dugotrajni pljesak za darovite učenike i VKO na zajedničkom koncertu Foto: Sinisa Sovic/FAS

FOTO Dugotrajni pljesak za darovite učenike i VKO na zajedničkom koncertu

Varaždinske vijesti | 20.3.2018. u 19:01h | Objavljeno u Društvo

Nastupiti uz orkestar tijekom školovanja, san je svakog učenika glazbene škole. Na audiciji izabranim učenicima Glazbene škole Varaždin prilika se pružila i u sklopu slavljeničkog programa 190. godišnjice djelovanja njihove škole, i to uz Varaždinski komorni orkestar, čiji su članovi također bili učenici slavljeničke škole.

U Koncertnoj dvorani Glazbene škole brojna publika dugotrajnim je pljeskom nagradila 15 mladih glazbenika, učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog glazbenog obrazovanja. Ema Kovačić, Jana Kelemen, Franjo Mlinarić, David Vlah, Demian Puškarić, Karlo Čeh, Nives Hažić, Viktor Novak, Jan Borak, Luka Jalšovec, Karlo Posnjak, te Pavla Grabar, Benedikt Kocijan, Tibor Jakovac i Tomislav Čampa uspješno su uz pomoć svojih mentora položili audiciju i dobili priliku nastupiti uz proslavljeni Varaždinski komorni orkestar.

Svi odjeli zastupljeni

– Zastupljeni su na ovom koncertu gotovo svi odjeli naše škole. Za učenike koncert poput ovog izuzetno je motivirajući, a svake godine na kraju Varaždinskih baroknih večeri učenici Glazbene škole također imaju priliku nastupiti uz Komorni orkestar. No, za razliku od tog koncerta, na ovom potpuno je slobodan repertoar, od Vivaldija, Mozarta, Haydna pa do živućih kompozitora poput Davora Bobića i Ivana Josipa Skendera, koji su također bili učenici naše škole. Učenici škole ovakvim se koncertima izuzetno vesele – istaknuo je profesor klarineta Glazbene škole Andrej Skender.

I članovima Komornog orkestra ovakvi su koncerti osvježenje, ali izazov, jer učenici nemaju iskustva, pa ih i kao starije kolege upoznaju s novim glazbenim vještinama. Prisjetili su se na sinoćnjem koncertu svog glazbenog obrazovanja u slavljeničkoj školi koja se selila u vrijeme njihovog obrazovanja na nekoliko varaždinskih lokacija.

Uskoro Ravensburg

– Koncerti poput ovog donose dirljive momente i ponekad se i mi „identificiramo“ s ovim đacima, ali moramo ipak napomenuti da mi nismo imali priliku nastupati uz Varaždinski komorni orkestar, tako da je to dodatna motivacija za svakog đaka ove generacije. Nama je to i trening, jer na ovakvim koncertima moramo pokazati maksimum koncentracije i vještine da sve posloži. No, radimo u isto vrijeme dobru stvar jer osiguravamo i budućnost i orkestra i kulturnog života ovog grada – rekao je šef Varaždinskog komornog orkestra, bivši učenik Glazbene škole u Varaždinu i izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Krešimir Lazar.

Brojna publika dugotrajnim je pljeskom nagradila učenike i glazbenike Komornog orkestra, a slavljenički će se program Glazbene škole nastaviti čitavim nizom koncerata tijekom godine, a uskoro učenici i profesori putuju u njemački Ravensburg, gdje će zajedno sa svojim kolegama održati koncert 7. travnja.