Folklorne minijature: U četvrtak cjelovečernji koncert Centra tradicijske kulture Varaždin Foto: CTK Varaždin

Folklorne minijature: U četvrtak cjelovečernji koncert Centra tradicijske kulture Varaždin

Varaždinske vijesti | 20.11.2018. u 17:01h | Objavljeno u Društvo

Centar tradicijske kulture Varaždin, koji djeluje od davne 1946. godine, i ove će se godine predstaviti svojoj vjernoj publici već tradicionalnim cjelovečernjim koncertom pod nazivom "Folklorne minijature". Koncert će se održati u četvrtak, 22. studenoga, s početkom u 19:00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Na pozornici će se predstaviti mali i veliki folkloraši, mali i veliki tamburaši, djevojčice i dječaci, studentice i studenti, očevi i majke, ljudi najrazličitijih zanimanja koji djeluju u sklopu CTK s jedinstvenom niti vodiljom, a to je - ljubav prema tradicijskoj kulturi.

Kako bi pokazali svo bogatstvo folklornog i tamburaškog stvaralaštva, ove će godine varaždinskoj publici prezentirati nešto drugačije i predstaviti se s novim, inovativnim sadržajem samog programa, kroz tzv. “folklorne minijature“ uz koje će prikazati veliko etnološko bogatstvo Lijepe naše kroz pjesmu, ples te prebogati fundus narodnih nošnji i zvukova melodija iz različitih podneblja počevši od Dubrovnika pa sve do Slavonije.

Autori koreografija su Vladimir Salopek, Branko Šegović, Goran Knežević, dr. Ivan Ivančan, Krešimir Plantak Večerin, Ivica Ivanković, Željko Šanjek, Krunoslav Šokac i Vlasta Kaurić. Obuhvaćena su sljedeća etnokoreološka područja: Dubrovnik, Split, Trogir, Krk, Ražanac, Lika, Zagorje, Bilogora, Bizovac, Slavonija, Baranja, Gradišćanski hrvati, Bunjevački hrvati, Varaždin.

Ovogodišnji program koncerta priredili su umjetnički voditelj Krešimir Plantak Večerin, voditelj glazbene sekcije i pjevanja Tibor Bün, garderobijerka Jasminka Vujasinović, voditeljice dječjih sekcija folklornih sekcija Andreja Bader, Gordana Vaupotić i Matina Sabljak te voditelj dječjeg tamuraškog (mandolinskog) orkestra Dragutin Kore.

Sam umjetnički rad udruge podijeljen je na folklorni i glazbeni ansambl s ukupno 150 članova. Folklorni ansambl djeluje kroz tri sekcije i to predškolsku, školsku te reprezentativnu sekciju koja u zemlji i na međunarodnim gostovanjima predstavlja rad Centra tradicijske kulture. Glazbeni ansambl djeluje u sklopu škole sviranja koja pak je podijeljena u tri sekcije u kojima djeca predškolske i školske dobi uče sviranje svih žičanih tradicionalnih, ali i klasičnih instrumenata.

- Gdje god svirali i plesali – trgovi, dvorane i domovi uvijek su popunjeni do posljednjeg mjesta, a nezaobilazni smo sudionici i ostalih društevnih događaja u sklopu kojih svojim nastupom promičemo ljepote i bogatstvo kulturnog stvaralaštva. Sve je više ideja i načina na koji naš centar  dopire do novih članova, a koliki je zapravo interes dokazuje i neprestani interes za upis upravo u ovaj centar. Mladi na krajnje kreativan način, kroz ples, pjevanje i sviranje uče o bogatoj hrvatskoj baštini, a koju potom s ponosom i vidnom uvježbanošću pronose gdje god nastupali. S obzirom na brojne nagrade i priznanja koje redom osvajaju na festivalima diljem Europe – CTK ostao je sinonim kvalitete, rada, ali i druženja i zabave kakvu može pružiti samo ovo društvo - poručuju iz CTK Varaždin.

ctk_folklorne_minijature.jpg