Nagrada za režiju dodijeljena je Romanu Bogdanu za predstavu "Do viđenja" Foto: CZK Čakovec

Dodijeljene nagrade na 21. susretu profesionalnh kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ

Varaždinske vijesti | 22.10.2018. u 12:13h | Objavljeno u Društvo

Prosudbena komisija u sastavu Bruno Margetić, Katica Šubarić i Leo Vukelić, u sklopu 21. susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ, održanog od 15. do 19. listopada u Centru za kulturu Čakovec, pogledala je deset predstava koje su konkurirale za nagrade.

Komisija je u prosudbi težila poticanju izvrsnosti, stoga je nastojala prepoznati ona izvanredna dostignuća koja odišu vrhunskom tehničkom kvalitetom i/ili umjetničkim senzibilitetom sutrašnjice. U konačnici, komisija je ipak dodjelila sve nagrade, pozdravljajući pritom i umjetnička ostvarenja današnjice.

Komisija je iz navedenog razloga nagrade odlučila grupirati u dvije skupine: nagrade današnjice i nagrade sutrašnjice, uz sljedeća obrazloženja.

NAGRADE SUTRAŠNJICE

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini: Zamrznute pjesme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Fantastična, kompaktna, zatvorena cjelina, suptilne dramaturgije, nenametljive ali snažne režije. Promišljena, tehnički besprijekorna, estetski ujednačena i dovršena predstava koja nas je s lakoćom uvukla u svoju toplu priču i zamrznuti svijet. Nevjerojatna zaokruženost i dosljednost predstave, nošeni zapanjujućom igrom ansambla lansirali su ovu predstavu na sam vrh 21.susreta HC ASSITEJ.

Nagrada za glumačko ostvarenje ansamblu: Zamrznute pjesme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Razina uvježbanosti i predanosti ovog ansambla ostavila je poseban utisak na prosudbeno povjerenstvo. Dostignuta razina kvalitete ostavila nas je zatečenima: ansambl je redefinirao pojam tehničke dovršenosti i spremljenosti grupe te podigao ideju o mogućem za jednu stepenicu više.

Nagrada za glumačko ostvarenje: Sara Lustig, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar

Animatorica Sara Lustig stopila se na zanimljiv način sa svojom lutkom Kaštanke: lutka kao prirodni produžetak glumičinog tijela a glumičino tijelo kao proširenje lutke. U tom sinaptičkom spoju kao da nastaju impulsi iz kojih se oba tijela - lutke i glumice - pokreću. Upravo ta mistična spona živog i neživog stvorila je dojam fluidnosti, beskrajne točnosti i ljepote. Besprijekorna animacija više je od dostupnog lutkarstva i na primjeru Kaštanke Sare Lustig imali smo jedinstvenu priliku ponovno promisliti animaciju i pomaknuti razumjevanje mogućeg korak dalje.

NAGRADE DANAŠNJICE

Nagrada za režiju: Do viđenja, Romano Bogdan, Kazališna družina Pinklec, Čakovec

Oprezna i nenametljiva režija, jednostavna i čista, dosljedna. Obrat crne kutije, minimalizam predloška i otvaranje lutke animatoru istaknuli su se kao postupci koji su otkrili redateljsku promišljenost i namjeru koje smo odlučili nagraditi.

Nagrada za dramski tekst: Tonka Bontonka, Dunja Fajdić i Jelena Radan, Gradsko kazalište – Scena ”Gorica”, Velika Gorica

Ugodan tekst, pedagoški precizan, uspio je pedagošku namjeru ugraditi u sadržaj na način da je sadržaj zaživio i postao priča za sebe. Vješti stihovi donijeli su dodatne ljepote i istaknuli ovaj tekst kao najbolji na susretu.

Nagrada za scensko svjetlo: Deni Šesnić, Zamrznute pjesme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Scensko svjetlo u ovoj je predstavi integralni i jednakovrijedan dio iznimno uspješne cjeline: ono ne osvjetljava scenu već sa scenografijom zajedno stvara vizualnu sliku; ne djeluje kao element koji je ostvaren u kasnoj fazi proizvodnje, već kao element koji je stvoren i iz kojeg nastaje predstava od samog početka proizvodnog procesa. Ono je smišljeno i ostvareno u ključu u kojem je rađena cijela predstava te dodatno potvrđuje razinu kvalitete koju je predstava kao cjelina donijela na susret.

Nagrada za kostimografiju - Morana Petrović: U potrazi za slovom R, Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac

Dosljedni kostimi s kreativnim odmakom kod Pričolovaca, vješto krojeni i ugodno upareni sa scenografskim rješenjem. Funkcionalni i na jedan način očekivani, kostimi su se istaknuli u svojoj točnosti.

Nagrada za scenografiju, Alena Pavlović: Zamrznute pjesme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Funkcionalna i jednostavna scenografija koja nosi likovni identitet predstave i bitno doprinosi cjelokupnom dojmu predstave. Lijepa, bajkovita i vješto izrađena scenografija istaknula se kao dobro promišljena i sustavno ispraćena kroz svaku scenu.

Nagrada za scensku glazbu - Mate Matišić: Nikomu pravo, Kazalište lutaka Zadar

Zanimljiva glazba s okusom tradicionalnog uspješno dočarava ali i proširuje predložak predstave, te se i tekstualno s njime stapa. Tako glazba kao nosač događanja preuzima važnu ulogu u ukupnosti predstave. Glazba je osmišljena na kvalitetan način, a izvedba uživo bi trebala tu kvalitetu dosljedno popratiti.

Nagrada za glumačko ostvarenje: Dominik Karakašić, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar

Karakašić je u Kaštanki odigrao lijepu i snažnu ulogu Luke Aleksanriča. Predstava kao cjelina gotovo da vapi za Karakašićem koji unosi i grubost i toplinu: Karakašić predstavu dovršava preuzimanjem završne scene u trenutku u kojem predstava kao cjelina skoro pa zaboravlja svoj početak. Karakašić predstavi daje ‘onu’ Rusiju na zanimljiv način koji je komisija odlučila nagraditi.

Nagrada za glumačko ostvarenje: Edi Ćelić, Kazalište Oberon I DječjekazališteBrankaMihaljevića u Osijeku

Ćelić u Zašuti odudara jednom posebnom kvalitetom i uigranošću: predanost i koncentracija mladog glumca opipljivi su i materijaliziraju lik na vrlo poseban način. Istaknuo se vještim odabirom zanimljivih glumačkih sredstava kojima je iskreirao dojmljivu i do kraja proživljenu ulogu. Zanimljiv lik kroz tijelo i duh zanimljivog mladog glumca potaknuli su komisiju da nagradi ovo glumačko ostvarenje.