Delimir Rešicki u Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" u Varaždinu Foto: Krešimir Đurić

Delimir Rešicki, dobitnik "Nazora", predstavio zbirku "Lovci u snijegu" u Varaždinu

NL/VV | 16.10.2016. u 16:08h | Objavljeno u Društvo

Lovci u snijegu“, nova zbirka pjesama Delimira Rešickog, dobitnika Nagrade Vladimir Nazor za 2015. godinu, predstavljena je u petak u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović u Varaždinu.

Prije promocije uspjeli smo ukratko i porazgovarati s autorom. Iako njegova zbirka nosi isti naziv kao idilična slika Pietera Brueghela, Delimir Rešicki kaže da on ne voli idile i da za njega ni život nije idila. Ne voli ni pjesnike koji se umiljavaju svojem zavičaju.

- Smatram da bi pjesnik upravo trebao biti najkritičniji prema svojem zavičaju. Mislim da se zavičaj tako voli, a ne da mu se laska - rekao je. 

Dotaknuli smo se i zabluda, ljudi kao pojedinaca, ali i kolektivnih zabluda, pa je isto tako Delimir Rešicki spomenuo da je jedna od najvećih hrvatskih zabluda da smo mi narod koji voli i cijeni kulturu, a to, kako kaže, uopće nije istina.

- Narod koji izdvaja manje od jedan posto za kulturu, ne mari za kulturu ama baš nimalo - kategoričan je pjesnik, a ako vam je ovim stavovima Delimir Rešicki izazvao zanimanje, cjelokupni intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti.

Zbirku su uz autora predstavili književni kritičar Miroslav Mićanović i pjesnik Ernest Fišer u povodu Mjeseca hrvatske knjige.