Žitnica Foto: Gradski muzej Varaždin

Danas se za javnost otvara tajanstvena žitnica na Starom gradu

N.L./VV | 16.11.2016. u 11:14h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 16. studenoga, prvi put se za javnost otvara zgrada Žitnice, srednjovjekovni objekt u kompleksu varaždinskoga Staroga grada, koji je od nedavno na korištenje dobio Gradski muzej Varaždin.

Ovo monumentalno zdanje desetljećima je bilo nedostupno očima javnosti, jer se unutra čuvao dio gradiva Državnoga arhiva. Zbog te namjene unutrašnjost zgrade prilično je narušena i naknadnim građevinskim intervencijama, što je znatno izmijenilo njezin izvorni izgled. Arhivska građa ovo ljeto je preseljena, a odlukom varaždinskoga Gradskog vijeća Žitnica je dodijeljena Muzeju, koji će u tome prostoru prezentirati dosad neizloženi dio svojega fundusa.

No, razradi konkretne muzeološke koncepcije prethode konzervatorsko-restauratorska i arheološka istraživanja, s obzirom na to da se ona do sada nikada nisu sustavno provodila, te nakon toga opsežna građevinska obnova. Realizacija cjelokupnoga projekta potrajat će nekoliko godina, a dinamika svih tih poslova ovisit će, prije svega, o raspoloživim financijskim sredstvima.

Stručnjaci iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu već su prošle godine napravili prvi arhitektonski snimak Žitnice, a ove su jeseni započela konzervatorsko-restauratorska istraživanja.

Za tu svrhu dio troškova pokrilo je Ministarstvo kulture RH, a nastavak projekta u ovoj godini iz vlastitih prihoda osigurao je Muzej u iznosu od 50 tisuća kuna. Dosadašnja istraživanja pokazala su da je ta zgrada vjerojatno izgrađena istodobno kad i utvrda na Starome gradu, a otkrivena arhitektonska obilježja upućuju na njezinu obrambenu funkciju.

Rezultate svojih istraživanja, koja svakim danom ukazuju na nove, fascinantne spoznaje o starosti i namjeni Žitnice, na Srijedi u Muzeju predstavit će stručnjaci iz Hrvatskoga restauratorskoga zavoda: Daria Škarpa Dubreta, Anka Ćurić i Bernarda Ratančić. Tom prigodom obavit će se i svečana primopredaja zgrade Žitnice između ravnatelja Državnoga arhiva u Varaždinu Damira Hrelje i Gradskoga muzeja Varaždin Mirana Bojanića Morandinija.

Program počinje u 19 sati i ovim prvim javnim predstavljanjem ovoga tajanstvenoga zdanja na Starome gradu ujedno se obilježava i 91. godišnjica osnutka Gradskog muzeja Varaždin.