Cvjetni flamenco na 21. međunarodnoj izložbi cvijeća u Varaždinu

| 18.9.2016. u 18:29h | Objavljeno u Društvo

Udruga vrtlara Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Turističke zajednice Grada Varaždina od 21. do 25. rujna, kao popratni program Varaždinskih baroknih večeri (VBV) organizira 21. međunarodnu izložbu cvijeća.

Tema i naziv izložbe je „Barok – glazba – cvijeće“, a u nekoliko zadnjih godina podtema izložbe prilagođava se prema zemlji partneru VBV-a. Ove godine je to Španjolska pa je i podtema „Cvjetni flamenco“. U skladu s time uz pomoć Španjolske ambasade u RH na izložbi će se predstaviti španjolski florist Alex Segura Arana. Uz njega tu su Eric Panennborg iz Nizozemske i D'Agostino Pasquale iz Italije, te dvoje mladih floristica iz Slovačke sa profesoricom Alenom Stopkovom iz Srednje škole Pruske. Ovom događanju pridružiti će se Udruženja obrtnika (floristi) iz Splita, Koprivnice i Zagreba. Također, veliki doprinos izložbi dati će tvrtka Parkovi, i to u sponzorskom i organizacijskom, te izložbenom i prodajnom dijelu. Na izložbi već po tradiciji sudjeluju floristi, vrtlari iz Varaždinske i Međimurske županije, kao i tvrtke, dobavljači i proizvođači opreme, materijala za aranžiranje cvijećem te hortikulturnog materijala.

Ove godine održava se i 10. Natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju i izvedbi cvjetnih instalacija. Učenici - natjecatelji će potaknuti mnogim španjolskim likovnim umjetnicima izraditi vlastite kreacije cvjetnih slika. Očekuje sei dolazak škola iz Slovenije, Slovačke i Hrvatske, a organizator tog dijela izložbe je Srednja škola“Arboretum Opeka“ iz Vinice.

Novost za sve posjetitelje je besplatna cvjetna radionica za sve dobne skupine uključujući i ljude starije životne dobi, jer ovom prigodom promovira se i Svjetski dan baka i djedova 2. listopada, koji je podržan od strane svjetske florističke organizacije FLORINT i Vatikana. Cilj je radionice potaknuti kulturu darivanja cvijeća, koja polako zamire, te podsjetiti se da su bake i djedovi „anđeli čuvari“ obitelji i imaju važnu ulogu u društvu u cjelini.

Međunarodna izložba cvijeća promovira zajedništvo Udruge vrtlara Varaždinske županije i lokalne samouprave (Grada Varaždina, Varaždinske županije) i njihovih institucija i tvrtki (GMV, TZGV, Srednje glazbene škole, Parkova d.d., Koncertnog ureda) te već afirmiranih i nadaleko poznatih projekata (VBV) i strukovnih asocijacija.Prodajni dio izložbe će se odvijati na Trgu Miljenka Stančića (posebni gosti Učeničke zadruge Varaždinske županije)