BEDNJA U galerijskom prostoru u Gajevoj ulici izlaže Juraj Poljak Foto: B. Težak

BEDNJA U galerijskom prostoru u Gajevoj ulici izlaže Juraj Poljak

Varaždinske vijesti | 17.8.2018. u 12:24h | Objavljeno u Društvo

Na sam blagdan Velike Gospe u Bednji je otvorena izložba slika i predstavljena knjiga pjesama „Staza vrline“ Juraja Poljaka.

Izložba, na kojoj se autor predstavio sa 40-tak ulja na platnu, otvorena je u galerijskom prostoru u Ulici Ljudevita Gaja 2 u Bednji, u objektu koji je Poljak kupio i prethodnih ga godina preuredio u galeriju.

Okupljene goste i uzvanike na početku je pozdravio načelnik Bednje Damir Poljak te izrazio ponos što može predstaviti stvaralaštvo ovog autora, inače svoga prezimenjaka, a koji pripada razgranatoj lozi Poljaka poniklih iz Bednje. Pritom pozornost plijeni činjenica da je gospodin Juraj nećak poznatog hrvatskog pjesnika Izidora Poljaka (rođenog u Bednji 1883. godine), jednog od najboljih pjesnika prvog naraštaja katoličkog književnog pokreta s početka 20. stoljeća.

rsz_izlozba-poljak-150818.jpg

Juraj Poljak potječe iz obitelji koja je dala više svećenika, a rođen je 1931. godine. Iz bivše Jugoslavije emigrirao je krajem 50-tih godina prošlog stoljeća najprije u Italiju, a 1960. godine u Brazil. Živio je u Rio de Janeiru i Sao Paolu, dok je više od 25 godina proveo u Balneario Camboriu, poznatom ljetovalištu na jugu Brazila, gdje je imao i svoj umjetnički atelje. U Brazilu je stvarao, izlagao i prodavao svoja djela. U domovinu se vratio prije 10 godina i nastanio u Bednji.

Predstavljajući autora, načelnik D. Poljak kratko se osvrnuo i na njegovo likovno stvaralaštvo. Ističući da je riječ o djelima klasičnih dimenzija i minijaturama s motivima pejzaža koje karakterizira kolorit, naglasio je da su na svakoj slici vidljive emocije i burnost te da se u njima doista može uživati.

Što se tiče knjige pjesama Staza vrline, naglasio je da je ona izvorno pisana na portugalskom jeziku, a da ju je autor sam preveo na hrvatski jezik, što je bila zahtjevna zadaća, pogotovo ima li se na umu da je riječ o refleksivnom pjesništvu. U tom smislu, kao i u kontekstu njegova desetljećima dugog boravka u tuđini, može se „zažmiriti“ na određene gramatičke i neke druge manjkavosti u prijevodu.

Okupljenima se kratko obratio i sam autor. Kazavši da se u svijet uputio u ranoj mladosti te da je većinu svoga života proveo u Brazilu, naglasio je da ga je domovina oduvijek zvala natrag.

-Stvarao sam na portugalskom jeziku, ali sve naslikano i napisano bilo je posvećeno domovini u koju sam se oduvijek mislio vratiti – kazao je, među ostalim, J. Poljak te istaknuo da je ugodno iznenađen brojem okupljenih gostiju kojima je ujedno zahvalio na dolasku.

Na kraju svečanosti blagoslov na autora i novootvorenu galeriju zazvao je mons. Alojzije Petrović, svećenik u miru, a okupljeni gosti su autora iznenadili pjesmom.

rsz_izlozba4-poljak-150818.jpg

rsz_izlozba6-poljak-150818.jpg

Označeno u