Besplatnim projekcijama te izložbom u Novom Marofu obilježen Svjetski dan audiovizualne baštine

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.10.2018. u 11:09h | Objavljeno u Društvo

Besplatnom projekcijom tri kratkometražna i jednog dugometražnog filma te izložbom „Popratno filmsko gradivo“, u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu i ove je godine Pučko otvoreno učilište Novi Marof obilježilo Svjetski dan audiovizualne baštine, koji se tradicionalno obilježava 27. listopada u cijelom svijetu kako bi se dodatno jačala svijest o važnosti očuvanja audiovizualne baštine.

Ravnateljica Ivana Kušek pojasnila je kako je Svjetski dan audiovizualne baštine osmišljen kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta.

– Otkako je UNESCO 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa te se objavljuju i dosad nepoznati filmski radovi iz zaštićenih kolekcija – naglasila je Kušek.

Program, koji je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom, predstavljen je kroz projekciju svevremenskog, dječjeg filmskog klasika „Družba Pere Kvržice“ te projekcijom tri nedavno restaurirana hrvatska kratkometražna filma („Balada o pijetlu“, „Moj stan“ i „Putovanje“).

Uz projekciju filmova u holu Kulturnog centra postavljena je izložba „Popratno filmsko gradivo“, koja uključuje najrazličitije materijale – od promocijskih poput fotografija, plakata, brošura, kataloga i sličnog do knjiga snimanja, scenarija, skica i nacrta scenografija, kostima i rekvizita.

– Neki od komada unutar zbirke su vrijedni jedinstveni predmeti. Izložba ovih odabranih dokumenata i predmeta iz Zbirke popratnog filmskog gradiva Hrvatskog filmskog arhiva prilika je da se na poseban način upoznamo s aspektima procesa stvaranja filmske umjetnosti koji često ostaju izvan fokusa – zaključila je Kušek te pozvala sve zainteresirane da izložbu pogledaju do 4. studenog.

Označeno u