Atraktivna gostovanja u HNK Varaždin: Predstava "Posljedice" i monodrama Mije Begović Foto: HNK Varaždin

Atraktivna gostovanja u HNK Varaždin: Predstava "Posljedice" i monodrama Mije Begović

Varaždinske vijesti | 27.3.2019. u 10:51h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu najavljuje dva atraktivna gostovanja.

U petak 29. ožujka u 20 sati na Sceni Zvonimira Rogoza možete pogledati predstavu "Posljedice" umjetničke udruge Arterarij iz Zagreba.

Ova udruga, čiji članovi su uglavnom mladi ljudi, hrabro progovaraju o osjetljivim temama koje tište naše društvo. 2017. godine udruge je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za projekt "pogledajme". U predstavi "Posljedice", autorskom projektu Romana Nikolića s glumicama Mirej Stanić i Irenom Terezom Prpić govori se o posljedicama nasilja nad ženama.

"Istovremeno nježan i brutalan, direktan i suptilan, scenski jezik koji je Romano Nikolić razvio u svojim prethodnim projektima prisutan je i u Posljedicama. Želeći izbjeći šokantnost, viktimizaciju i patetiku, fenomene koji uobičajeno prate priče o nasilju, ova predstava inzistira na prikazivanju kompleksnosti i slojevitosti čimbenika koji su uključeni u proizvodnju raznih oblika nasilja u društvu, od onog verbalnog preko onog psihičkog do seksualnog i fizičkog, od onog obiteljskog preko onog ratnog do onog institucionalnog. Konzervativna medijska reprezentacija rodnih uloga, sveprisutna stigmatizacija žrtava, nepravedna raspodjela kućanskog rada, nefunkcionalni pravni okvir, tako redom postaju elementi čiji zbroj rješava jednadžbu društvene odgovornosti iza koje stoje uništeni životi stotina, tisuća, beskonačnog broja žena." (Jasna Jasna Žmak)

U ponedjeljak, 1. travnja u 20 sati na Scenu Zvonimira Rogoza dolazi Mia Begović sa svojom monodramom "Sve što sam prešutjela".

Žena u ranim pedesetima na samoironičan i duhovit način, priča o svojim iskustvima. Priča o svojim usponima i padovima i kako ju je samo njen bezuvjetni optimizam i vizija boljeg sutra održala  u trenucima, neizbježnih životnih “neugodnih“ situacija. Pričajući o svom djetinjstvu, odrastanju, kao i “zrelenju“, jer za nju starenje ne postoji ni kao glagol u hrvatskom jeziku, zabavlja nas sa svojim odnosom prema profesiji, odnosom sa kolegama, prijateljstvima (kako ženski, tako i muškim), prema “bivšima“ tako i eventualnim “budućim“.

Profesijom glumica, odgovara na najčešća pitanja koje joj publika, kao i poštovatelji trač rubrika, postavljaju. Od toga kako uspijeva zapamtiti toliko teksta, kako se bori sa viškom kilograma a mora ući u prošlogodišnji kostim, pa pokušava objasniti i to, zašto na ekranu izgleda puuno deblje. Slaveći svoj radni jubilej, prisjeća se anegdota koje su obilježile njezinu bogatu karijeru.

Rezervacija ulaznica na blagajni Kazališta radnim danom od 10-12 i od 18-19,30, subotom od 10-12.