Zar i na Markov trg?

| 29.1.2019. u 08:41h | Objavljeno u Iz moga kuta

Lijepo vladajući govore da će se gospodarstvo rasteretiti, a odnos prema poduzetnicima i obrtnicima promijeniti pa ih se neće više, primjerice, zavarati zbog sitnih prekršaja, već će inspekcije prvo dati savjete, upute i sl. Ali, nažalost, takve najave prečesto su pusta obećanja.

Dovoljno je, primjerice, upisati isti iznos bruto plaće u njemački i hrvatski kalkulator za izračun onog što se dobije “na ruke” pa da se vidi osjetna razlika između naše i njemačke neto plaće. Nisu, naravno, problem u nas samo parafiskalni nameti i prevelika porezna opterećenja, odnosno preskupa i prevelika država. Niz je stvari koje valja položiti i riješiti, a među njim je gotovo nevjerojatan slučaj s kojim se susreće većina korisnika usluga gospodarenja komunalnim otpadom u Varaždinskoj županiji.

Naime, kao što smo pisali, dok druge komunalne tvrtke na uslugu zbrinjavanja smeća obračunavaju PDV od 13 posto, varaždinska Čistoća i Ivkom obračunavaju na dio stavki PDV i od 25 posto. Ista usluga, a različiti računi i obračuni PDV-a – kako je to moguće? I to ne neko kratko vrijeme, već mjesecima!

Dani prolaze, ali nikako da stigne odgovor na ovo jednostavno pitanje, koje smo postavili Poreznoj upravi nakon prosvjeda na varaždinskom središnjem trgu. Iako se naveliko priča o otvorenosti prema javnosti, služenju građanima i tome slično, nikako da stigne odgovor na pitanje tko ispravno obračunava PDV na zbrinjavanje komunalnog otpada: tvrtke koje koriste samo sniženu stopu ili one na čijim su računima dvije stope.

Budući da poreznici neshvatljivo šute, obavijestili smo prošlog tjedna o ovom slučaju različitog oporezivanja Ministarstvo financija i Vladu RH. No, odgovora i dalje nema. Jasno, imaju oni važnijih poslova. Baviti se, primjerice, gdje i što je radio ministar: je li ili nije gurao tamo gdje ne smije jer je to, kako vele, ugroza nacionalne sigurnosti!!? Možeš misliti. Kakva bi to država bila čija bi sigurnost ovisila o tome gdje što njezin ministar stavlja. Ili povlači...

No, vladajući prošlotjednu medijsku senzaciju uistinu doživljavaju kao prvorazredni nacionalni problem pa danima pričaju o tome kako zapravo izgleda ministar, njegovim cipelama i uri, tko je uistinu na fotografijama i sličnom. Kako bi onda, kraj ovih silnih problema mogli naći vremena za nešto takvo kao što je obračun PDV-a na smeće? Uostalom, koga to brine, izuzev većine građane Varaždina i Varaždinske županije?

Kada nema odgovora na ovo i slična pitanja, treba li se čuditi najavi novog prosvjeda u Varaždinu? Ne, nego se pitati treba li ići i na Markov trg kako bi napokon stigao odgovor zašto tu plaćamo više račune. A o plaćama da ne govorimo...