U Saboru loše prošli, a u Vladi?

| 19.10.2016. u 08:50h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kako će u novoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti biti zastupljeni interesi građana i pravnih osoba iz Varaždinske županije? Čini se slabije u odnosu na prethodni saziv Hrvatskog sabora, jer iz ove je županije sada manji broj zastupnika. Umjesto ranijih sedam, a kasnije i osam, sada ih je šest, a iz vladajućeg saveza HDZ – Most samo tri.

Naravno, nije sve uvijek u kvantiteti, ali u ovom slučaju brojnost je bitna, pogotovo što je vladajući savez manje zastupljen. Ali to nije sve. Nakon prvog okupljanja zastupnika jasno je da Varaždinska županija više ne daje potpredsjednika Hrvatskog sabora. Čak i ako je riječ o mjestu s kojeg se ne može napraviti nešto osobito, kako neki tvrde, ipak je šteta što nije zadržan kontinuitet koji je započeo Milorad Batinić, a nastavio prof. dr. Robert Podolnjak.

Dok oni ili njihove županijski kolege nisu dovoljno dobri za vodeća mjesta u Saboru, izuzmu li se ona u saborskim odborima, u saborski vrh sjedaju čak i osobe oko čijih radova postoje ozbiljne sumnje… Ali što je tu čudno kad je tako ili još gore u Ustavnom sudu, gdje se također zaboravljaju osnovni principi koji vrijede za manje bitna radna mjesta. K

ad su tako podijeljene „karte“ u Hrvatskom saboru, ne treba puno više očekivati ni u izvršnoj vlasti, posebice budućoj Vladi, tim više što će je voditi Andrej Plenković. Razumljivo, jer on, nažalost, tu nije ni na izborima dobio podršku kakvu je zaslužio, niti nakon istupa u kojem je poručio da stranka ne može biti taoc jednog čovjeka.

Ima li se to na umu, bit će dobro ako iz Varaždinske županiju bude i dalje pokoji pomoćnik ministra, kao do sada, iako nesumnjivo u Varaždinskoj županiji ima kvalitetnih osoba koje bi mogle obnašati zahtjevne dužnosti. Međutim, ništa od toga, jer kada su bili važni trenuci u HDZ-u, vukle su se pogrešne karte, a izborni rezultat bio je adekvatan tome.

Doduše, kada su neki u vrijeme Kukuriku koalicije odigrali dobru kartu, ipak iz Varaždinske županije nije otišao nitko na stotinjak vodećih pozicija u državi jer se s njima trgovalo zbog osobnih interesa.

No, kao što se dobro zna, nisu u Varaždinskoj županiji svi pogrešno odigrali ili se skrivali kad je bilo gusto u HDZ-u. Stoga se nagađalo da će ti biti na listi, a jedan i njezin nositelj. Nažalost, do toga nije došlo.

Zašto?

Jer se počelo lobirati protiv toga, pri čemu se kao “argument” navodila čak i spolna orijentacija!? Koliko je žalosno, licemjerno i kratkovidno takvo ponašanje, vidi se danas po zastupljenosti u Saboru, odnosno uskoro vjerojatno i u Vladi, a dogodine možda i na lokalnim izborima. Jer, jednostavno, bez cilja i jedinstva nema ni uspjeha.