Tko će kome…

| 8.12.2017. u 12:37h | Objavljeno u Iz moga kuta

Već godinama Grad Varaždin za svoj dan, 6. prosinca, dodjeljuje javna priznanja pojedincima i kolektivima koji su se istaknuli postignućima tijekom godine, odnosno tijekom života.

Teško se, međutim, sjetiti kada je taj uistinu lijepo zamišljen znak pažnje u javnosti izazivalo toliko kontroverzi kao ove godine. Da je tako, zorno potvrđuje istup vijećnice varaždinskog SDP-a, koja je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća iznijela dvojbe oko dobitnika, posebice onih koji su već ranije dobili gradska priznanja.

A taj istup vijećnice, kao i prethodna objava imena dobitnika, bio je povod za opake osvrte, osobito na društvenim mrežama. Tu se nije ustručavalo ukazivati i na druge kontroverze, koje prate pojedine dobitnike...

Iako se preko svega toga prešlo kao nebitnog, primjedbe su itekako na mjestu. Jer, zar uistinu nije, primjerice, čudno da netko, tko je prije koju godinu primio nagradu Grada Varaždina za životno djelo, tek naknadno dobiva medalju ili priznanje za izvanredne rezultate i uspjehe?

Zar ne bi bilo logičnije da je bilo obrnuto: dakle, najprije nagrada za rezultate i uspjehe u određenom području, a tek onda za životno djelo? Nadalje, nejasno je i na osnovu čega se nekome dodjeljuje nagrada za životno djelo, ako nakon što je primio plaketu ili medalju Grada Varaždin nije napravio ništa novo, odnosno njegova već nagrađena postignuća nisu ponovno valorizirana i od struke ocijenjena kao nešto što zavređuje više, zapravo najveće gradsko priznanje…

Ove primjedbe, naravno, nisu jedine koje bi se mogle dati u vezi ovogodišnje dodjele javnih priznanja Grada Varaždina. Možda još važnije su one vezane uz, primjerice, nerazmjer dobitnika prema područjima njihovog rada.

Naime, gotovo svi ovogodišnji dobitnici mogu se svrstati u svega tri područja: kulturu, obrazovanje i udruge. Dobitnika vezanih za druge djelatnosti, nažalost, nema, osobito iz gospodarstva i zdravstva.

Tako, dok se u nekim područja dodjeljuje više priznanja (nekima i opetovano), zvuči nevjerojatno da priznanje ne prima (gotovo) niti jedan varaždinski gospodarstvenik ili zdravstveni djelatnik!?

A da i oni postižu rezultate, koji se primjećuju i na nacionalnoj razni, dovoljno govore, primjerice, prošlotjedne nagrade udruženja menadžera Croma, upravo otvoreni studentski dom… Je li ovaj žalostan disbalans posljedica izostanka drugih prijedloga ili je bilo i drugih kandidata, ali su se forsirali „svoji“?

Za točan odgovor trebalo bi podrobnije znati zašto je netko predložen i tko ga je predložio. Dok se to ne zna, ostaje, opravdano ili ne, dojam da se vladajuća većina u Gradskom vijeću vodila žalosnom logikom: tko će kome, ako ne svoj svome…