Što je transparetnije od modela na stolu?

| 13.11.2018. u 09:19h | Objavljeno u Iz moga kuta

Dovoljno je pogledati iznose transfera najpoznatijih nogometaša pa da se vidi kako su iza vrhunskog nogometa danas privatni interesi vođeni profitnim motivima. Međutim, to vrijedi za profesionalni nogomet, odnosno klubove (uglavnom) ustrojene kao dionička društva, dok postoji i onaj drugi, amaterski nogomet i neprofitne udruge. Budući da potonji okuplja nogometaše, koji o vrtoglavim transferima mogu samo sanjati, a osobito mlade, među kojima promovira sportske vrijednosti, on bi trebao biti i jest u području javnog interesa.

Međutim, što je profesionalni klub, a što nije lako u nas razlučiti. Tako Dinamo, daleko najbogatiji i najvredniji nogometni klub u Hrvatskoj, samo od Grada Zagreba godišnje prima više od 20 milijuna kuna. Naravno, novac od jedinica lokalne samouprave dobivaju i drugi klubovi: u prvoj ligi radi se o više milijunima, drugoj par milijuna, a nižim ligama o desecima ili stotinama tisuća kuna.

A gdje je tu NK Varaždin, glavni baštnik bogate tradicije nogometa u Varaždinu i šire? Zadnjih godina uz njega je stao samo Grad Varaždin, i to s iznosom koji nije puno veći od onih koji dobivaju klubovi puno nižeg ranga natjecanja. Tako dalje, međutim, ne ide, svjesni su mnogi. Da bi došli u viši rang, pronašli strateškog partnera i time raščistili svoju status, čelnici kluba obratili su se društvenoj zajednici sa željom da se i ona uključi, kao što je slučaj u drugim sredinama. Dobili su jasan odgovor: može, ali transparentno i na rok od tri godine.

Tako bi, osim Grada Varaždina, potpore trebali dati i drugi jer u klubu nisu samo djeca iz Varaždina. Nisu to preveliki iznos, od nekoliko tisuća kuna pa do desetak tisuća. Naravno, ako žele, a ako ne, Varaždinska županija će i to riješiti. No, kako veli župan Radimir Čačić, svaki odnos je dvosmjerna cesta...

Usprkos argumentima, neki u tome vide nepotrebno trošenje javnog novca, a neki i prijetnje, kao HNS, koji navodi da je župan rekao „dajte za NK Varaždin ili nema sanacije cesta i klizišta”. Naglašavajući da je Čačić prešao „sve granice jer direktno ugrožava sigurnost“, ipak napominju da smatraju kako „NK Varaždin zaslužuje financijsku pomoć“ te će „poduprijeti svaku inicijativu koja ide u tom smjeru, ali pod uvjetom da je transparentna“. No, ima li što transparentnije od modela koji je na stolu – kroz proračun i uz predstavnike koji nadziru poslovanje?