Prosvjed, ali za što

| 7.1.2019. u 22:56h | Objavljeno u Iz moga kuta

Uz ove načelne i općenite razloge, koji su se navodili na letku s pozivom na subotnje „prosvjedno druženje“ u Varaždinu, a koji su nedvojbeno na mjestu - ali je pitanje što se čekalo kad se, primjerice, nakon izbora kadroviralo - stajali su i oni koji ukazuju na stvari koje drugi nemaju, ali pitanje je trebali li zbog njih uistinu izaći (sad) na ulicu.

Među navodima „nezadovoljnih načinom na koji se upravlja gradom“ izdvaja se onaj da je „Ivan Čehok pridobio naše povjerenje u kampanji na način da je obećao hitno rješenje varaždinskih bala“, a „mandat je osvojio zahvaljujući našoj naivnosti i vjeri da će obećanje i izvršiti“ - „prevario nas je i ismijao.“ Svesti Čehokov izborni trijumf na obećanje u vezi bala vrlo je smjelo pojednostavljivanje premoćne pobjede njegove liste, a osim toga još nije prošla ni polovica njegovog mandata i svašta je moguće.

Istina, ne ide rješavanje bala tako brzo kako se htjelo, ali tko je rješenje uistinu očekivao za nekoliko mjeseci s obzirom na sve što se događalo? Potezi oko bala više se ne vuku preko noći, ali danas jasnije nego ikada ranije. Prije svega zato što je pri Fondu za zaštitu okoliša ustrojeno posebno povjerenstvo koje promptno razmatra planove u vezi bala, a nije ni nevažno to što je Čehok više puta istaknuo da će radije izgubiti vlast nego oštetiti proračun nekim osebujnim rješenjem za bale, koje bi zanemarivalo troškove i javni interes. Ako je time nekog iznevjerio, neka je.

Od prigovora u vezi bala, još je osebujni zahtjev za ostavkom Čehoka, i to zbog novih cijena odvoza otpada i osobito komunalne naknade. Naime, središnja se vlast, a ne gradska, odlučila za primarnu selekciju otpada koja je nekima trnu u oku zbog većih računa, dok Grad Varaždin nije jedini povisio komunalnu naknadu niti je ona u njemu najveća. Dakle, ako je to bio razlog za prosvjed, onda bi se moglo prosvjedovati i u drugim sredinama.

Ipak najčudesniji su prigovori Čehoku da iza sebe ima sudske postupke na koje troši vrijeme radi izbjegavanja zatvora. A što drugo očekivati od okrivljenika? Da Čehok ima sudske procese zbog kojih će morati na sud i možda u zatvor, trebalo je biti svakom vrlo jasno prilikom glasovanja, a ne tek sada. Zbog toga prosvjedovati ne treba niti ima smisla sada, već kada presuda protiv Čehoka bude pravomoćna, bilo oslobađajuća ili osuđujuća.

Ukoliko bude oslobođen u svim slučajevima, glas treba dići protiv represivnog aparata, a bude li osuđen, onda zbog zakona koji ne priječe kandidaturu okrivljeniku, odnosno ne predviđa izvanredne izbore za gradonačelnika, ukoliko je prisiljen odstupiti unutar dvije godine od redovnih izbora.