Pretjerivanja

| 30.10.2018. u 11:18h | Objavljeno u Iz moga kuta

Osvrćući  se  na  nepravomoćnu  presudu,  kojom  je Ivo  Sanader  osuđen  zbog ratnog  profiterstva,  Davor Bernardić dao je oštru ocjenu političkog suparnika. -  Oduvijek  upozoravamo  da  je  HDZ stranka  opasnih  namjera,  kojoj  nikada u cilju nije bila dobrobit i boljitak građana, već isključivo korist za vlastite i džepove onih koji su im bliski. Afera Borg, kao i mnoge druge u ovom mandatu, pokazale su da HDZ ostaje isti, bez obzira tko im bio na čelu, napisao je Bernardić.

Da  bi  ovo  potkrijepio,  pobrojao  je  “sve afere  HDZ-a”,  njih  25,  počevši  od  “sitnih”,  kao  što  je  blindirani  BMW,  „težak“  4,2 milijuna  pa  do  INA-e  od  dvije milijarde kuna. U tom popisu teškom ukupno desetak milijardi kuna našla se i stavka „VŽ OTPAD“ 220.000.000 kuna. Nije trebalo dugo čekati pa da od predsjednika varaždinskoga Gradskog vijeća i HDZ-a Damira Habijana dobije „dobronamjerni savjet da se prije ovakvih objava  raspita  o  činjenicama  i  razlozima“.

Habijan,  naime,  upozorava  da  tu  nije bilo  HDZ-a,  budući  da  su  vlast  u  Varaždinu imali HNS i SDP, a istovremeno ministri zaštite okoliša bili SDP-ovci, odnosno M. Holy i M. Zmajlović, koji će ostati zapamćen da je mirno promatrao raspisivanje koncesije koju je odbio financirati neposredno pred izbore... To  se  dobro  zna,  ali  manje  je  poznato da i drugi SDP-ovi ministri i zastupnici,  nisu  ni  prstom mrdnuli  da  se  riješi problem bala, već su ih zaobilazili. Čak i to doslovno. Tako je Branko Grčić, nakon što je u Sv. Iliji zamoljen da na putu samo stane i vidi prilike u Brezju, radije u Varaždin otišao preko Poljane i Jalkovca... Dobrobiti od vertikale vlasti nije bilo, i to ne samo u vezi ovog problema...

Ima li se sve to na umu, Habijan je u pravu kada poručuje da bi Bernardić trebao bolje baratati sa činjenicama. Međutim, Habijan ide i korak dalje te pita „tko je pokrenuo sulude sudske postupke zbog kojih gradu Varaždinu prijeti više stotina milijuna HRK štete?“ Od nekog tko zna reći da ne može protiv  svoje,  pravničke  i  odvjetničke  struke, ne bi se ovo baš očekivalo. Jer, jasno je da ničeg ne bi bilo bez USKOK-a, koji je krenuo u postupak, koji bi mogao, čini se, neslavno završiti.

Drugo, iako su akteri  (nepravomoćno)  oslobođeni  krivnje  u  vezi  bala, kazneni postupak  ipak još  nije  pravomoćno  završio  pa  ga  nije zgodno ovako komentirati. Isto bi vrijedilo i za postupak oko ništetnosti ugovora u vezi bala, budući da je Vrhovni sud uputio na ponovljeno suđenje, ali je voljom vladajuće većine sad to odbačeno. Dijelom  i  zbog  toga  odštetne  zahtjeve mogu  lako  postaviti  čak  dvije  strane,  i to za istu stvar: neisporuke bala na zbrinjavanje. Štete, vjerojatnno, ima, ali više stotina milijuna!? E, to ćemo još vidjeti...