Mali, ali znakovit izazov za Zagreb

| 2.5.2017. u 09:55h | Objavljeno u Iz moga kuta

Može li u nas biti izabran dužnosnik koji će uvijek biti trijezan? Barem u javnosti. Ili kad već nije trijezan, da ne sjeda za volan?

Ili ako već sjeda, da vozi vrlo oprezno i ne izaziva nesreću?

Ili ako je već skrivi, da se ispriča i povuće, a ne bahati? Čini se teško.

Hrvatska je zemlja koja, nažalost, ima drukčije standarde u mnogočemu pa tako i tome što si sve većina dužnosnika dopušta u prometu i izvan njega, bili oni trijezni ili ne.

Primjerice, nevjerojatno je da se još i danas neki ponašaju kao da je proračunski novac njihov osobni, pa mogu određivati kome će i na temelju čega biti isplaćivan. Ili neće.

Kad je promet u pitanju, dobro o tome što si dužnosnici sve dopuštaju svjedoče poznati slučajevi zagrebačkog i donedavnog varaždinskoga gradonačelnika, pri čemu je potonji na kraju ipak politički sankcioniran od strane šefa stranke.

No, zatim je šef izazvao nemjerljivo težu prometnu nesreću, ali je unatoč tome nastavio obnašati jednu od najviših političkih dužnosti od koje se oprostio tek kad je pravomoćno osuđen na zatvor.

A kada je nju odslužio, vratio se na političku scenu kao da ništa nije bilo, baš kao i jedan donedavni varaždinski gradski vijećnik koji se i dalje vidi u Gradskom vijeću, iako je svojedobno pravomoćno osuđen za prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao pješak, a policiji se javio tek naknadno…

Ovoj plejadi naših velikana pretprošlog se vikenda pridružio još jedan. Povjerenik u Varaždinskim Toplicama, koji je izazvao prometnu nesreću u Turčinu. Pri tome je imao 1,39 g/kg alkohola u krvi, dakle vrlo blizu granice od 1,5 promila kada stanje pripitosti prelazi u pijanstvo.

To je stanje kada se javljaju velike smetnje, vid je zamućen, a ravnoteža je značajno oslabljena. Usprkos svemu tome, povjerenik je javno rekao tek da se vraća na posao i da u svemu nema senzacije!

Kad se prisjetimo što smo sve imali, odnosno pobrojali, možda uistinu u nas nije upadljiv i neobičan događaj to da javni dužnosnik u pripitom stanju izaziva prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama i mirno nastavlja s radom.

Međutim, budući da se u ovom slučaju radi o povjereniku Vlade, a ne o stranačkom dužnosniku ili od građana izabranom kadru, bit će zanimljivo vidjeti dijeli li povjerenikov stav i predsjednik Vlade, odnosno što (ne)će poduzeti.

Naime, samo u njegovim je rukama moć da konačno podigne ljestvicu između primjerenog i neprimjerenog ponašanja dužnosnika, ovaj put u prometu, i to u zemlji gdje konzumacija alkohola nije mali problem.

Ukoliko je podigne, bilo bi dobro da je i zadrži, a ne da je spušta i diže, poput jednog svog prethodnika, koji je oštro sankcionirao razmjerno manje stvari, a tolerirao puno veće…

Označeno u