Korupcija ili podmetanje?

| 28.11.2017. u 14:00h | Objavljeno u Iz moga kuta

Hrvatska nije pravna država - kod nas je još uvijek duboka sprega vlasti i mafije, a da nije tako, politika ne bi kao žrtvu mafije prinosila građane i njihovu imovinu. Ustvrdio je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida, nakon što je ta stranka, podnijela kaznenu prijavu protiv šest sudaca, javnih bilježnika i odvjetnika jer su nastavili ovrhu protiv dužnika RBA zadruzi.

Zbog istog je razloga i Inicijativa oštećenika RBA zadruga podnijela prijavu radi zlouporabe položaja protiv sudaca varaždinskog Općinskog suda. Tu se, naime, provodi ovrha nad nekretninom M. M. iz Marčana, koja od 2015. traži utvrđivanje ništenosti ugovora sa zadrugom, a podnijela je i prijedlog za odgodu ovrhe do okončanja postupka radi utvrđivanja ništenosti.

Taj je prijedlog, međutim, odbijen, a spomenuta Inicijativa tvrdi „bez valjnih argumenata“.

No, ovo odbijanje odgodu ovrhe nije bio povod samo za kaznenu prijavu, nego i za rijetko viđeno prozivanje sudaca.

- Suci i dalje donose odluke u korist nezakonitih i nelegalnih RBA zadruga! Hoće li prijava protiv vrha koruptivne sudske hobotnice u Varaždinu konačno stati na kraj? Državno odvjetništvo upoznato s kriminalnim radnjama na sudu u Varaždinu! Hoće li Županijsko državno odvjetništvo momentalno udaljiti s dužnosti sutkinju i predsjednika... piše 7dnevno, dodajući da “riječ o umreženoj ekipi koja dugi niz godina zlostavlja varaždinske oštećenike”, odnosno da se “klupko kriminala i korupcije na sudu ipak počelo raspetljavati”.

Zabadava glasnogovornik varaždinskog ŽDO ukazuje u članku da nije upoznat s odnosom kojeg bi imali suci s bankarima, odnosno da su suci dužni suditi i po zakonima i primjenjivati domaće i međunarodne propise.

Isto tako zabadava glasnogovornica suda ukazuje da postoje mehanizmi za preispitivanje ispravnosti i zakonitosti odluka nižih sudova. Dakle, sudovi mogu pogriješiti, ali to ne znači odmah da je posrijedi korupcija.

Unatoč svemu tome, medij piše o korupciji i kriminalnim radnjama, odnosno da je “sprega austrijskih lihvara i domaćih sudaca očita“. Umjesto ikakvoga valjanog argumenata za ove teške optužbe, pišu se netočnosti da je „Sabor donio Zakon kojim se svi ti ugovori proglašavaju ništetnima“, pa čak i gluposti da je “zakonodavstvo neke zemlje članice EU pravno jače od zakonodavstva EU”!?

Međutim, ima nešto u čemu je 7dnevno u pravu. A to je da je na redu DORH. No, ne treba preispitati samo navode iz prijave, nego i članka te istupa zastupnika. Ukoliko se pokažu neutemeljenima navodi o korupciji, što je izgledno, nužno je pokrenuti odgovarajuće postupke, želi li se početi stvarati drugačije ozračje o postojećeg u kojem su svi korumpirani i sl.