Izbori sada, a presude tko zna kada

| 18.4.2017. u 12:26h | Objavljeno u Iz moga kuta

Do kandidature ne bi ni došlo da me drugi nisu stavljali u ankete koje su pokazivale ono što i do- življavam na ulici – podršku građana, i to usprkos sudskih postupcima koji me rastežu i opterećuju već sedam godina, nakon koji se sve više vidi da tu nema ničega i da nisam kriv.

Ovako bi se mogle sažeti dvije glavne misli koje je u prošlotjednoj emisiji VTV televizije izrekao Ivan Čehok najavljujući svoju četvrtu kandidaturu za varaždinskoga gradonačelnika.

Iako je ustvrdio da je došlo vrijeme da se o svemu progovori, osim što se opširno osvrnuo na Habuševo (ne)vrijeme, a posebice rad tijekom svoja dva i pol mandata, malo ili nimalo je rekao uvezi kontroverznih stvari iz svog vremena, kao što je nakana kupnje dopusnicu za sveučilište ili dvojbe oko POS-a koji se, uz ostalo, nikako nije mogao izgraditi sukladno modernim energetskim standardima...

No, najvažnije od svega, vrlo malo se čulo u vezi spomenutih kaznenih postupaka. A budući da će se boriti za javne ovlasti koje je po DORH-u zloupotrijebio, morao bi javno više reći od toga da nije kriv, odnosno detaljnije objasnio dvojbe koje su otvorili postupci.

Primjerice, je li uistinu bila nužno da Parkovi i Grad Varaždin zamijene zemljište kod groblja i šumu Jelačićku, tim više što bivši pročelnik tvrdi da se zapravo mijenjalo gradsko za gradsko zemljište?

Ako je zemljište kod groblja na kojem je danas Konzum bilo gradsko, zašto ga Mercatoru nije prodao Grad Varaždin i tako prihodovao milijune kuna za svoj proračun koji je bio u debelom minusu?

Umjesto toga, dio rasadnika Mercatoru su prodali Parkovi, a zahvaljujući izvanrednom prihodu od ove prodaje njegov direktor dobiva bonus od oko pola milijuna kuna!? Jesu li za njega prihvatljivi i poželjni takvi ugovori po kojima čelnici javnih tvrtki i ustanova imaju unosne „stimulacije“ neovisno o poslovanju, već izvanrednim prihodima te čak dotacijama?

Tko želi biti gradonačelnik ili osoba s javnim ovlastima, a ima na leđima sumnje da ih je već zloupotrijebio, morao bi o njima ozbiljno progovoriti jer izbori su već sada, a pravomoćne presude, nažalost, tko zna kada.

Možda građani uistinu mogu prihvati činjenicu da im gradona- čelnik ili gradski vijećnik dobar dio vremena troši za sud, i to čak zbog optužbi da su oštetili proračun grada kojeg predstavljaju, ali nikako ne bi smjeli takvu odluku donijeti bez dovoljno elementa da procijene koliko je izgledno da će biti oslobođeni, odnosno osuđeni ili opet završiti u pritvoru. Jer potonje vodi u prijevremene izbore koji bi za Varaždin bili vrlo, vrlo loši. Zapravo katastrofa.

Pogotovo što su danas neka druga, bitno izazovnija vremena od onih ranijih. U međuvremenu su se urušila nekada velika varaždinska poduzeća, dio je pred ozbiljnim izazovima, prosječne plaće su na dnu, a nezaposlenost više pada zbog iseljavanja nego zbog ulaganja kojih gotovo nema, kao i EU projekata. Zbog toga nije svejedno tko će biti gradonačelnik, odnosno njegovi prvi suradnici, pa stoga itekako iznenađuju neka imena.

No, to je d(r)uga priča…

Označeno u