Glas za Varaždin i HDZ na prekretnici

| 14.12.2017. u 11:27h | Objavljeno u Iz moga kuta

Suradnja s GLAS-om je korektna, iako uvijek može bolje... pokušavate ispraviti ili poboljšati neke stvari pa smatram da idemo za tim da uspostavimo iskren i ravnopravan odnos.

Tako je uči prošlotjedne, svečane sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća, njegov predsjednik i čelnik varaždinskog HDZa Damir Habijan ocijenio suradnji između dvije političke stranke koje imaju većinu vijećnika. Međutim, nekako u isto vrijeme dogodilo se nešto što se teško može ocijeniti kao dokaz dobre suradnje Glasa i HDZ-a.

Naravno, riječ je o postavljanju novih, odnosno starih privremenih pro- čelnika gradskih upravnih odjela. Nakon što se svih sedam pročelnika odazvalo pozivu da podnesu ostavke, uslijedilo je imenovanje koje je, nedvojbeno, po volji samo jedne stran(k)e. Naime, imenovani su privremeni među kojima su čak tri iz SDP-a, stranke o kojoj varaždinski gradonačelnik nema lijepo mi- šljenje, što ne čudi s obzirom da i nje dolaze njegovi najveći kritičari.

Da bi potonje omekšao, nadao se da će nova predsjednica varaždinskog SDP-a biti nova privremena, odnosno ranije pročelnicima, kao što je uspio postati „poslodavac“ novom predsjedniku varaždinskog HNS-a, također bivšem pročelniku i aktualnom zaposleniku Grada. S tako širokim okupljanjem suradnika radi mira u kući, koje uključuje i članove SDP-a. teško da su zadovoljni u HDZ-u, koji čini vladajuću većinu, a ne SDP.

Uz to, ovo, osebujno imenovanje privremenih pročelnika, bilo je popraćeno porukom gradonačelnika kako će dosadašnji pročelnici biti u prednosti jer ne želi da stranke odlučuju tko će biti pročelnici i zaposlenici. Istovremeno, prvi čovjek varaždinskog HDZ-a drži da bi pročelnici morali odlaziti kao i ministri, pri čemu naglašava da pripadanje nekoj stranci ne može biti ni otegotni ni olakotni kriterij kandidatu koji, prije svega, treba biti stručan.

Treba, naravno, pozdraviti i stav HDZ-a, kao i gradonačelnikovu izjavu o partitokraciji, posebno kada su u pitanju gradska poduzeća i institucije. Međutim, postoji raskoraka između riječi i djela, što riječi govori odabir vd direktora Vartopa, koji nikad prije nešto slično nije radio, ali je zato član Glasa. Glas za Varaždin i HDZ su na prekretnici.

U idućih mjesec ili dva vidjet će se drže li se onog što govore o stručnosti te uvažavaju li se međusobno ili ne. Stoga će biti znakovito, a možda i za vlast presudno, kako će proteći odabir trajnih pročelnika i gradskih poduzeća i institucija.

No, lako za vlast. Bitno je da Varaždin, kao i svaki drugi grad ili mjesto, dobe vrijedne i stručne, a ne podanike. Bilo strankama, bilo pojedincima.