Birači na mukama

Napisao/la: -

Izuzev stranački opredijeljenih, birači Varaždina i Varaždinske županije bili su na mukama uoči prvog kruga lokalnih izbora, a i sada su uoči drugog kruga.

Vrijedi to i za članove HDZa i njegove simpatizere, čijem je kandidatu Alenu Runcu drugi krug izmakao za svega 16 glasova.

Zahvaljujući tome, ove nedjelje ponovno se za mjesto varaždinskoga župana bori, uz Predraga Štromara, i Radimir Čačić, koji su od bliskih suradnika postali – vrlo oštri suparnici.

To možda najbolje potvrđuju jumbo plakati o „lideru“ i „nesposobnom uhljebu“, kao i navodi o tome tko što (ni)je izgradio i sl. Ako bi se sudilo samo na temelju spomenutog plakata, ne bi trebalo biti teško glasovati.

Međutim, ako se bolje razmisli, pitanje je što stoji iza „lidera“ i „uhljeba“, odnosno (ne)izgradnje u Varaždinskoj županiji. Naime, činjenica je da u Varaždinu i Varaždinskoj županiji nema u tijeku velikih ulaganja, a da su svojedobno napravljena velika ulaganja u škole i dvorane. Međutim, cijene toga je bila (pre)velika.

To se vidi ne samo po financijskom trošku, koji je preopteretio županijski i gradski proračun - pa se zato svaki čas Vladu (ne)opravdano moli i kudi da pomogne - nego i sudskim repovima spornog JPP-a.

Od njih se Čačić znalački „zaštitio“, čak i time da je potpisivanje ugovora delegirao Štromaru…

Nažalost, sudski sporovi nisu zaobišli ni drugu veliku investiciju – poticajnu stanogradnju POS u Varaždinu. Dobro se zna se tko je sve projektirao i zašto baš tako.

Primjerice, zašto je umjesto centralnog, moralo biti manje učinkovito etažno grijanje. Nadalje, zna se i tko je gradio, kao i tko su bili podizvođači, među kojima je bilo i onih kojima se plaćalo gotovo u minutu...

Iako im je godinama dobro išlo, glavni partneri na projektu POS-a su se razišli, ali nakon toga na sudu je završio – samo jedan. To je itekako otvorilo sumnje (i) oko te optužnicu.

No, Čehok nema samo tu, nego još dvije optužnice, zbog čega Alen Kišić opravdano govori će u nedjelju biti zapravo o referendumu o tome želite li da Grad Varaždin vodi osoba kojoj se sudi da ga je oštetila.

To se, međutim, znalo i ranije, pa je pitanje hoće li sada „upaliti“, odnosno hoće li to akceptirati birači u Varaždinu, koji su u „vremenu alternativnih“ činjenica i pod utjecajem relativizacije sudskih postupaka – kojoj su doprinijeli čak i neki utjecajni duhovnici – već ocijenili da je veće zlo političko uhljebljivanje, nego eventualna osuđujuća presuda i ponovni izlazak na izbore, pogotovo jer se dobro zna da su se oko navodne štete za proračun razišli i vještaci, kao i da je kaznenu prijavu zbog bala podnio Goran Habuš u ime HNS-ovih gradskih vijećnika.

Za potonje je zacijelo znao i Čačić, kojeg su sa županovog trona maknuli vijećnici HDZ-a i HSLS-a, nakon čega je krenuo sukob dojučerašnjih suradnika, a cijenu su platili - građani. No, hoće li sve to i još koješta sada zaboraviti, kao što su, čini se, sukobljeni?

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Najnovije u rubrici "Iz moga kuta"

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.